Cremona redeschide Casa Stradivari
În ziua de 4 iulie 1667, Antonio Stradivarius a intrat pentru prima oară, împreună cu proaspăta sa soţie, Francesca Ferraboschi în casa Ferraboschi, unde faimosul lutier din Cremona a locuit mulţi ani şi a creat extraordinarele sale instrumente cu coarde.
10 Iulie 2023, 09:58
356 de ani mai tarziu, după o operaţiune complexă de restaurare şi din dorinţa Fundaţiei Stradivari, Casa renaşte ca centru cultural şi atelier de luterie pentru tineri. Parterul edificiului, locul în care îşi avea atelierul Stradivari va găzdui un spaţiu pentru tinerii lutieri care vor urma un curs de 18 luni sub îndrumarea unor maeştri de renume internaţional, în timp ce celelalte etaje vor găzdui săli pentru studii aprofundate şi pregătire instrumentală, o bibliotecă şi spaţiu care va găzdui artişti angajaţi în diverse discipline, chemaţi să dezvolte proiecte culturale. Noile activităţi ale Casei Stradivari vor începe în toamnă graţie colaborării instituţionale dintre Fundaţia Casa Stradivari, Municipiul Cremona şi Fundaţia Muzeul Viorii ''A. Stradivari''.
''Casa Stradivari - se arată în mesajul ministrului Întreprinderilor şi Made in Italy, Adolfo Urso - va fi un centru cultural pentru tineri care va găzdui şi artişti consacraţi. Un cadru în care, cu siguranţă va exista un mediu fertil dezvoltării noilor talente''.
Centrul va fi dedicat pregătirii lutierilor şi violoniştilor din întreaga lume. Clădirea, cu o o arhitectură medievală lombardă, va găzdui şi cursuri de liuterie, arta străveche de a proiecta, construi şi restaura instrumente cu coarde (precum viori, violoncel, viole, bas).
RADOR