Fenomenul cultural, o prioritate în zona rurală
Există primarii locale care acordă aceeași importanță investițiilor în cultură, ca și îninfrastructură, care pun pe aceeași linie asfaltările, gazele, cu fenomenul cultural și cu promovarea lui.
12 Ianuarie 2023, 13:17
Constatările, care aparțin ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, au fost exprimate pentru Radio Antena Satelor. Ministrul de restort a precizat că nu există niciun fel de gând negativ privind viitorul culturii românești.
Din punctul sau de vedere, factorul oficial, guvernamental, este important în facilitarea și finanțarea fenomenului cultural, dar tot ceea ce înseamnă manifestare artistică și culturală depinde în mod covărșitor de factorul individual și de alegerile pe care publicul le face.
Dacă vrem să avem o generație care să se aplece către partea adevărată a culturii, tinerii trebuie să aibă acces la lucrurile valide, să fie atrași către valorile consacrate de către profesori, educatori și de Ministerul Educației, pe canalele pe care ei le folosesc, a mai adăugat Lucian Romașcanu.
În ceea ce privește relevanță operei poetului nostru național Mihai Eminescu, ministrul Culturii a întărit ideea că ea nu poate fi pusă la îndoială, iar limba română pe care o vorbim și pe care trebuie să o păstrăm curată i se datorează în proporții covârșitoare.
Eminescu trebuie să ajungă la tineri, să se extragă din opera să partea ispitititoare pentru generația de azi, în așa fel încât să existe o întoarcere la rădăcini tot timpul, a mai adăugat Lucian Romașcanu.
Totodată, acesta a făcut referire la programul Tezaure Umane Vii, derulat și finanțat de Ministerul Culturii, proiect prin care se urmărește transmiterea către generațiile actuale și viitoare a tot ceea ce există tradițional în România, cultură și artă din zona rurală.
Foto: Ora Armatei