Muzeele din România, în pericol. Aproape jumătate sunt amenințate cu dispariția
Mai multe organizații profesionale și ale societății civile active în domeniul protejării patrimoniului cultural au solicitat Guvernului renunțarea la măsurile de austeritate a sistemului instituțional al culturii.
Articol de Antena Satelor, 05 Septembrie 2023, 18:00
"Dacă tăiem din nou de la cultură va fi o rețetă falimentară pe termen mediu și lung, mai ales pentru entitățile din mediul rural, unde este nevoie de instituții.
Cultura are nevoie de implicarea noastră în așa fel încât să oferim o educație organică, alături de ceea ce oferă sistemul educațional clasic, cel de stat. Doar prin cultură putem educa societatea, nu doar pe cei din ciclurile primar, gimnazial, sau universitar, ci și societatea. Mai ales că mediul rural din România oferă atâtea posibilități de dezvoltare prin resursele patrimoniale materiale și imateriale", a declarat Ciprian Ștefan, managerul Muzeului Astra din Sibiu, pentru Antena Satelor.
"Aș renunța la festivism și la mici, bere, manele și alte chestii, pentru că acestea nu oferă niciun fel de rezultat palpabil pe termen mediu și lung pentru comunitate.
Cultura trebuia așezată alături de sănătate și de educație. De ce spun asta, pentru că de 33 de ani noi strângem cureaua în fiecare an și deja am ajuns la cataramă. Nu înțeleg de ce cultura trebuie să fie așezată tot timpul, când vorbim despre o rectificare bugetară, alături de celelalte autorități, instituții și așa mai departe.
Da, să facem reduceri să eficientizăm cheltuielile, să avem și un cadrul legal care să-mi permită să gestionez bugetul de la A la Z cum cred de cuvinta.
Eu pot funcționa cu un număr mai mic de personal, dar bugetul aferent salariilor să-l pot folosi, să plătesc performanța în sistem. Momentan, acest instrument nu exista. Dacă nu plătești performanța, omul bun îți pleacă", a mai concluzionat managerul Muzeului Astra din Sibiu.