Obiecte decorative din oase de peşte, realizate de o învăţătoare
Învăţătoarea Maria Macovei realizează, din anul 2002, obiecte decorative din oase de peşte şi îşi doreşte ca acestea să devină un brand pentru judeţul Tulcea.
20 Noiembrie 2023, 10:11
Primele obiecte le-a făcut atunci când era detaşată în oraşul Sulina, după ce a aflat că primul ei nepot născut la Tulcea suferă de o boală de nerecuperat.
'Dunărea era îngheţată, eu eram operată, nu puteam să ajung la Tulcea şi am aflat că nepotul are o boală foarte grea, de nerecuperat. Am plâns continuu. Cu lacrimi pe obraz, îi învăţam pe copiii de clasa a IV-a să cânte. Eram disperată că nu puteam să-mi opresc creierul să se gândească decât de la durere şi, citind cărţi de profesorul Dulcan, m-am aşezat să mănânc un borş de peşte. Mâncând, am scos osul de la peşte, era cel de la falca unui crap. Şi atunci, am zis să mă concentrez pe oase. Am mai scos unul şi am spus ce frumos este! Parcă atunci le văzusem, deşi, slavă Domnului!, am mâncat la borş de peşte, dar nu m-a interesat. Şi am luat şi oasele de peşte din seara precedentă, le-am curăţat, iar a doua zi am mers cu ele la copii şi le-am arătat un fluture făcut din ele şi i-am încurajat pe copii să lucreze cu ele. S-a umplut catedra cu tot felul de insecte, scorpioni, păianjeni', şi-a amintit pentru AGERPRES Maria Macovei.
De-a lungul timpului, i-a învăţat nu doar pe copii să lucreze cu oasele de peşte, iar unul dintre foştii ucenici a făcut chiar şi o expoziţie şi vinde tablourile pe care le face, deşi nu a recunoscut cine l-a învăţat. Cu toate acestea, Maria Macovei îl apreciază.
'A făcut tablouri, le-a expus şi a zis că nu mă cunoaşte şi nu a auzit de mine. A fost dureros. Bucuria mea este că cineva continuă. Am depăşit supărarea şi sunt mândră că acest om a avut de la cine să înveţe şi că din asta câştigă bani. Este nemaipomenit. Eu îl admir', a mai spus învăţătoarea din judeţul Tulcea.
Ea nu vinde obiectele decorative pe care le face din oase de peşte şi se bucură de reacţiile primite din partea publicului.
'Unele persoane care văd obiectele nu recunosc că sunt oase de peşte, apoi majoritatea, dacă le recunosc, spun că nu şi-au imaginat vreodată că se poate face aşa ceva. Acum, îmi doresc ca ele să devină brandul Tulcei', a conchis Maria Macovei. AGERPRES