Parlamentul European găzduieşte o expoziţie despre salina preistorică de la Provadia
Fotografii ale descoperirilor arheologice din situl aşezării preistorice de la salina Provadia, în nord-estul Bulgariei, sunt expuse de marţi la Parlamentul European din Bruxelles. Expoziţia a fost deschisă de europarlamentarul Emil Radev (GERB/PPE) şi de comisarul european pentru inovaţie, cultură, educaţie şi tineret, Iliana Ivanova.
Articol de Simona Lazăr, 28 Octombrie 2023, 13:06
Ivanova a descris exponatele ca pe nişte remarcabile descoperiri arheologice ce au redefinit conceptul civilizaţiilor europene preistorice. Ea a lansat un apel la conservarea acestor artefacte culturale şi a poveştilor pe care le spun, pentru generaţiile viitoare. 'În calitate de comisar european responsabil pentru cultură, sunt hotărâtă să mă asigur că toate mijloacele disponibile sunt folosite pentru a păstra această moştenire', a promis ea.
Europarlamentari, oficiali din cadrul Academiei de Ştiinţe din Bulgaria şi reprezentanţi ai Muzeului de Istoria din Provadia au participat la deschiderea expoziţiei. Echipa de arheologi care explorează minele de sare încă din 2005 s-a aflat de asemenea acolo.
Complexul preistoric Provadia-Solnitsata este cel mai vechi centru urban şi mină de exploatare a sării din Europa. Expoziţia prezintă vechea tehnologie de extracţie a sării folosită acolo. Sarea era o marfă strategică în vremuri străvechi şi a jucat un rol similar cu cel al banilor. În acest sens, Provadia a fost cea mai veche 'monetărie' din Europa, conform descrierii de pe invitaţiile la expoziţie.
Fotografiile arată aşezarea preistorică ce era protejată de ce mai veche fortăreaţă din piatră de pe continent, o realizare remarcabilă de teorie militară şi ştiinţă a construcţiilor. Ele evidenţiază legăturile comerciale şi ierarhia socială de-a lungul cursului inferior al râului Provadiikska şi în jurul lacurilor Varna, din 5.600 î.Hr şi până în 4.350 î.Hr.
AGERPRES