Pârtia de cultură și Noaptea Muzeelor, la Iași
Ateneul Naţional din Iaşi vă invită sâmbătă, 13 mai 2023, la două evenimente organizate pentru publicul de toate vârstele: 'Pârtia de Cultură' şi 'Noaptea Muzeelor'.
11 Mai 2023, 19:38
'Pârtia de Cultură', ediţia a IV- a este o campanie de ecologizare a pârtiei de schi din Copou, unind sub aceeaşi iniţiativă instituţii publice, culturale, de învăţământ, reprezentanţi ai mediului şi voluntari.
'Devenită, deja, o tradiţie frumoasă a Ateneului, Pârtia de Cultură reprezintă, pe de o parte, o acţiune de ecologizare a pârtiei de schi, o locaţie familiară, atât celor ce practică sporturi de iarnă, în anotimpul rece, cât şi celor ce participă la evenimentele cultural-artistice, organizate aici în restul anului, iar, pe de altă parte, o iniţiativă de responsabilizare a populaţiei pentru păstrarea un mediu curat, potrivit pentru activităţi de recreere sau culturale, deopotrivă. Dacă la ediţia de anul trecut am trăit bucuria de a o avea între noi pe Maia Morgenstern, anul acesta ne va onora cu prezenţa actorul Claudiu Bleonţ.', a declarat managerul instituţiei, tenorul Andrei Apreotesei.
Invităm, astfel, pe toţi cei care doresc să se implice în acest demers iniţiat de Ateneul Naţional din Iaşi, sâmbătă, 13 mai 2023, începând cu ora 11, să se alăture cauzei şi să sprijine transformarea Pârtiei de Schi în 'Pârtia de cultură'.
Păstrând tradiţia din ultimii ani, Ateneul Naţional din Iaşi se înscrie în rândurile instituţiilor participante în evenimentul naţional 'Noaptea Muzeelor'.
Astfel, sâmbătă, 13 mai 2023, în intervalul 18.00 - 24.00, Ateneul Naţional din Iaşi va prezenţa publicului expoziţii de pictură, sculptură, fotografie, documente originale, obiecte vechi şi costume de epocă, în spaţiile dedicate.
Spaţiile expoziţionale care vor fi accesibile publicului sunt: Mica Pinacotecă din Jassy (în Foaierul Ateneului), Galeria Regală, Galeria Veche, Mica Galerie de Artă şi Capela Artiştilor, un loc plin de spiritualitate, de care se bucură instituţia publică de cultură ieşeană.
Va putea fi vizitat, de asemenea, în exclusivitate, şi Salonul Marilor Români, o colecţie de obiecte de patrimoniu, aparţinând unor mari personalităţi ale culturii române sau legate de viaţa şi de opera acestora, prin care se doreşte a promova, în rândul publicului larg, reperele relevante ale spaţiului cultural şi istoric românesc.
Publicul prezent la eveniment va fi întâmpinat cu momente artistice oferite de Aurelian Neamţu şi Iulian Trifan (harpă celtică), în Romantic Parc, precum şi 'Ora de Jazz', prezentată de studenţi ai clasei de jazz Mihaela Loredana Gârlea, de la Universitatea Naţională de Arte 'George Enescu' din Iaşi, lecţii deschise de dans multicultural şi o serată de tango argentinian.