Peste mări şi zări. De la astrolab la sextant
Muzeul Naţional de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' găzduieşte 'Peste mări şi zări. De la astrolab la sextant', o expoziţie temporară care îţi dezvăluie lumea mai puţin cunoscută a instrumentelor de navigaţie astronomică.
11 Mai 2023, 19:41
În evenimentul de deschidere, care va avea loc cu prilejul Nopţii Muzeelor, sâmbătă 13 mai de la ora 19.00, Comandorul Vasile Chirilă, curatorul expoziţiei, va prezenta publicului modul de folosire a instrumentelor expuse.
'Peste mări şi zări' se doreşte a fi o fereastră deschisă spre cer şi mare, prin care toţi pasionaţii de aventură să poată cerceta cerul înstelat, înţelegând cum aflau în trecut drumul spre casă marinarii, folosindu-se de astrolab şi sextant.
Expoziţia sugerează interiorul unei nave în care sunt expuse instrumente prin care astronavigaţia este explicată pe înţelesul tuturor. Astfel, Gnomonul, Astrolabul, Sextantul, Kamalul sau Cuadrantul pentru observaţiile solare, hărţi ale cerului sau ale sistemului solar, precum şi cronometru naval, anemometrul, ceasul de bord, compasul magnetic sunt doar câteva dintre instrumentele care pot fi descoperite acum.
Vizitatorii vor putea admira macheta Crucişătorului Elisabeta, nava pe care Grigore Antipa a realizat primele cercetări şi observaţii asupra faunei din Marea Neagră, cea a vasului Beagle, cu care tânărul naturalist Charles Darwin a efectuat o călătorie în jurul lumii, precum şi macheta Belgicăi, nava cu care s-a întreprins Expediţia antarctică belgiană - prima expediţie care a petrecut o iarnă între gheţurile din Antarctica, la bordul căreia se afla şi zoologul Emil Racoviţă.
Expoziţia va rămâne în circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 31 august 2023.
Comunicat de presă - Muzeul Naţional de Istorie Naturală 'Grigore Antipa'