Rolul bibliotecilor publice în sprijinirea iniţiativelor de durabilitate - subiectul conferinţei Bibliopublica 2024, de la Biblioteca Naţională
Rolul bibliotecilor publice în sprijinirea iniţiativelor de durabilitate este subiectul conferinţei Bibliopublica 2024, organizată, luni şi marţi, de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor publice din România (ANBPR), a afirmat, în deschiderea evenimentului, Dragoş Adrian Neagu, preşedintele asociaţiei.
11 Noiembrie 2024, 11:53
'Instituţii ale cunoaşterii dinamice şi inspiraţionale, bibliotecile publice s-au angajat activ în susţinerea priorităţilor Agendei 2030 şi a promovării prin promovarea ODD-urilor. În centrul discuţiilor şi atelierelor se va afla rolul bibliotecilor, entităţi esenţiale în gestionarea complexităţii şi schimbărilor rapide din societatea modernă. Transformate în adevărate hub-uri de co-creare şi inovaţie, bibliotecile devin catalizatori ai schimbării în comunităţile lor, oferind acces sporit la informaţie, educaţie şi resurse digitale', a afirmat Dragoş Adrian Neagu.
Prof. dr. univ. Adrian Cioroianu, director general al Bibliotecii Naţionale a României, a precizat că programul conferinţei cuprinde 'dezbateri şi teme foarte actuale'.
El a afirmat că anul 2025 nu va fi un an uşor din mai multe puncte de vedere, începând cu 'eterna problemă a finanţării'.
'Anul 2025 am impresia că nu va fi un an uşor din mai multe puncte de vedere, începând cu eterna problemă a finanţării, pe care atât la nivelul ministerelor, cât şi la nivelul consiliilor judeţene cred că o resimţim cu toţii, dar cu atât mai mult, într-un fel fiind imunizaţi de aceste condiţii provocatoare pe care le traversăm. Atunci când ne întâlnim este cazul să ne aducem aminte de lucrurile bune care s-au întâmplat', a declarat Adrian Cioroianu.
Conferinţa Naţională Bibliopublica 2024 reuneşte lideri din domeniul biblioeconomiei, experţi naţionali şi internaţionali, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai sectorului privat, pentru a explora rolul bibliotecilor publice în promovarea sustenabilităţii şi a obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Programul evenimentului include atât sesiuni în plen, cât şi ateliere interactive, acoperind subiecte esenţiale precum 'Sustenabilitate, inovaţie şi comunităţi reziliente', 'Rezilienţă bazată pe securitate, discurs pro-ODD şi răspunsul la crize majore', 'Inovare privind integrarea transformării digitale şi combaterea riscurilor' 'Parteneriate şi proiecte internaţionale pentru sustenabilitate', 'Bune practici în sprijinul bibliotecilor viitorului'.
Printre invitaţii internaţionali care participă la conferinţa Bibliopublica se află experţii din Serbia - Marija Rakic-Saranac şi Jasmina Makovic, care vor detalia iniţiativa Erasmus+ 'Un-Skill and Re-Skill Librarians in Modern Marketing Solutions Curriculum', dar şi Giuseppe Vitiello, senior advisor Europe, Rete Delle Reti, Italia, care va susţine o prezentare despre implementarea Recomandării Consiliului Europei şi alinierea bibliotecilor la Agenda 2030. AGERPRES