Târgu Jiu găzduiește unicul târg autorizat de miei din județ
Târgul de miei din Târgu Jiu și-a deschis oficial porțile, fiind singurul punct autorizat de vânzare a mieilor din județul Gorj în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.

Articol de Petruț Mazilu, 14 Aprilie 2025, 14:09
Târgul, situat în Piaţa Litovoi din municipiul Târgu Jiu, a fost autorizat să funcţioneze începând de luni, rămânând, cel mai probabil, singurul de acest gen de pe raza judeţului, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Sorin Ştefănescu.
Potrivit acestuia, a mai fost depusă o solicitare de către Primăria Tismana, însă nu ar fi îndeplinite condiţiile pentru autorizarea unui târg de sacrificare şi comercializare a mieilor.
'În urma solicitării UAT Târgu Jiu, vom avea şi în acest an un târg autorizat temporar pentru sacrificarea şi comercializarea mieilor, în aceeaşi locaţie în care a funcţionat şi în anii anteriori. Încercăm să învăţăm de la un an la altul şi, dacă au mai fost ceva deficienţe, să le corectăm şi anul acesta să nu mai fie. Ne dorim ca oamenii să-şi poată cumpăra produsele specifice şi să fie siguri că acestea nu le provoacă tulburări de sănătate. Autorizaţia este emisă cu data de azi, probabil că azi şi mâine va fi o afluenţă mai mică, cel mai probabil începând de miercuri o să fie mai aglomerat. Am mai primit o solicitare de la Primăria Tismana, venită relativ târziu, şi colegii s-au deplasat azi acolo pentru a evalua situaţia', a precizat Sorin Ştefănescu într-o conferinţă de presă organizată la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Gorj.
El a menţionat că, începând cu 20 martie, inspectorii sanitar-veterinari au efectuat peste 300 de controale, fiind sancţionate cinci supermarketuri, patru brutării, o pescărie, un restaurant, patru fast-fooduri, opt magazine alimentare, un laborator de cofetărie-patiserie, o carmangerie şi două persoane angajate în cadrul unor unităţi de alimentaţie publică.
De asemenea, s-a dispus suspendarea activităţii unui laborator de patiserie şi a unui fast-food pentru neregulile constatate.
'În timpul acestor controale au fost făcute verificări privind modul de recepţionare, depozitare, procesare, prezentare şi vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală, precum şi a produselor de origine non-animală, a documentelor însoţitoare a materiilor prime, igiena spaţiilor şi a persoanelor care manipulează alimente. (...) Au fost efectuate acţiuni de control în trafic, atât pentru mijloacele de transport produse alimentare, cât şi pentru cele care transportă animale vii. Până la sfârşitul săptămânii trecute au fost efectuate 317 controale, care s-au soldat cu sancţiuni în cuantum de 255.400 de lei. (...) Controalele se vor derula până pe 19 aprilie', a mai spus directorul adjunct al DSVSA Gorj.
De asemenea, inspectorii sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj vor desfăşura, în această perioadă, controale de supraveghere şi îndrumare privind activitatea în unităţile alimentare, în special laboratoare de cofetărie-patiserie, supravegherea sănătăţii lucrătorilor, certificarea de instruire a personalului privind noţiunile fundamentale de igienă, precum şi utilizarea corectă a produselor dezinfectante.
Totodată, se va ţine cont de posibila apariţie a toxiinfecţiilor alimentare. Au fost organizate echipe de inspectori sanitari care vor asigura, la domiciliu, serviciul de permanenţă în cazul apariţiei unor posibile toxiinfecţii alimentare.