Site online dedicat valorificării patrimoniului cultural material
Muzeul Municipiului Bucureşti anunţă lansarea website-ului www.muzeulanimat.ro, parte din proiectul de valorificare a patrimoniului cultural material în mediul digital 'Muzeul animat', cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
16 Noiembrie 2021, 12:17
Potrivit instituţiei, proiectul îşi propune să 'traducă' pe înţelesul copiilor noţiunea de patrimoniu, care poate fi destul de abstractă pentru ei, pornind de la povestea a şase obiecte din expunerea Muzeului Municipiului Bucureşti, dar şi de la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti şi Muzeul Olteniei Craiova, scrie Agerpres.
MMB reaminteşte că, în perioada octombrie - noiembrie 2021, au avut loc şase ateliere online, susţinute de autorul de benzi desenate Mihai Ionuţ Grăjdeanu, despre gramofonul de la Casa Filipescu-Cesianu, un opaiţ de la Muzeul George Severeanu, microscopul de la Muzeul Victor Babeş, telescopul de la Observatorul Astronomic 'amiral Vasile Urseanu', teascul de la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti şi vasul hibrid de la Muzeul Olteniei Craiova.
În urma atelierelor au fost realizate tutoriale de bandă desenată pentru fiecare obiect de patrimoniu.
Beneficiarii direcţi au fost copiii cu vârste între 7 şi 14 ani din Bucureşti, Craiova şi Ştefăneşti, însă proiectul este util şi cadrelor didactice din învăţământul primar şi gimnazial, profesorii având acum la dispoziţie un 'instrument alternativ' de susţinere a curriculei şcolare prin intermediul unor lecţii aplicate inspirate de valorificarea patrimoniului muzeal.
Fiecare episod din Muzeul animat include informaţii utile despre obiectul în sine şi o activitate practică sub forma realizării unei benzi desenate, având la bază un scenariu original cu replici în rimă, interpretat de copii.
Tutorialele de benzi desenate sunt disponibile pe website şi pe canalul de YouTube Muzeul animat, cărora li se alătură şase scurte clipuri video cu muzeografii de specialitate din muzeele mai sus menţionate, care explică importanţa alegerii acestor obiecte în proiect.
Totodată, a fost realizată şi o expoziţie virtuală cu o parte din lucrările copiilor care au participat la atelierele de benzi desenate organizate în cadrul proiectului.
Foto: pixabay