Demersuri pentru a se aduce în România noul antiviral produs de Pfizer, Paxlovid
Numărul bolnavilor infectaţi cu noua tulpină Omicron a coronavirusului a crescut joi la 25, dar e vorba exclusiv de persoane cu istoric de călătorie în străinătate.
23 Decembrie 2021, 06:46
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declanşat demersuri pentru aducerea în ţară a unui nou medicament antiviral împotriva COVID-19, după ce acesta a fost aprobat miercuri în SUA. Aflat în procedură de autorizare la Agenţia Europeană a Medicamentului, tratamentul oral cu Paxlovid este recomandat pacienţilor care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii.
Autorităţile au anunţat astăzi 775 de cazuri noi de COVID-19 pentru ultimele 24 de ore. Rezultatele provin din aproape 40 de mii de teste efectuate. Au mai fost raportate 81 de decese asociate coronavirusului. Dintre acestea 44 sunt mai vechi. La ATI sunt internaţi în prezent 453 de bolnavi cu forme grave de COVID-19, din care patru sunt minori. Numărul cazurilor de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-COV-2 este în creştere. Ministerul Sănătăţii a anunţat că astăzi au fost confirmate încă 9 cazuri de infectare cu această tulpină, în total fiind 25 de persoane infectate cu Omicron. Este vorba despre 6 persoane, 3 bărbaţi şi 6 femei cu vârste cuprinse între 19 şi 84 de ani din Bucureşti, un bărbat în vârstă de 31 de ani din judeţul Dâmboviţa, cu istoric de călătorie în Marea Britanie, un bărbat de 43 de ani din judeţul Ilfov cu istoric de călătorie în Belgia şi un altul de 49 de ani din judeţul Prahova. Cinci dintre aceste persoane sunt nevaccinate, restul fiind imunizate cu schemă completă. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au mai precizat că ministrul sănătăţii face demersuri pentru a aduce cât mai rapid în România noul antiviral produs de Pfizer. Tratamentul antiCOVID se numeşte Paxlovid, a fost aprobat în SUA şi este în evaluare la Agenţia Europeană a Medicamentului. Paxlovid este un antiviral cu administrare orală şi este recomandat pacienţilor, care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare şi de deces cu aproape 90%, dacă este administrat în primele zile de boală. Ministrul sănătăţii, prof.dr. Alexandru Rafila, reaminteşte că principala metodă de prevenire a cazurilor grave de COVID-19 şi a deceselor este vaccinarea anti-COVID. În ultima perioadă numărul persoanelor care se vaccinează în 24 de ore a scăzut. De exemplu, pentru astăzi autorităţile au anunţat că s-au vaccinat puţin peste 22 de mii de persoane, din care peste 10.600 sunt cu doza booster.
RADOR
Foto: Pixabay