Ascultă Radio Antena Satelor Live

Meniuri medievale - cine a scris primele cărți de bucate?

In Evul Mediu, primele reţetare care apar sunt in strănsă relaţie cu cărţile de medicină. In "Antidotarium Mesuae" (secolul XIII) apar numeroase reţete de dulceţuri şi dulciuri, in vreme ce in "Tacuinun Sanitatis" (secolul XV) găsim reţete de sosuri, sucuri şi diverse fierturi.

23 Ianuarie 2015, 05:40

Influenţaţi de medicii arabi, primii care "redactează" reţete sunt astfel cei care elaborează şi tratatele de medicină ale Europei medievale. De altfel, cele dintăi cărţi apar in Andaluzia (inceputul secolului al XIII-lea) şi probează influenţele a trei culturi: arabă, iudaică şi creştină. Pănă la "Manuscrisul de la Sion", se mai redactează "Manuscrisul anglo-normand", precum şi o culegere de indicaţii despre buna organziare a mesei - "De quinquaginta curialitatibus ad mensam" - ,localizată la Milano. In anul 1300 este scris reţetarul danez - "Libellus de arte coquinaria" (sau "Harpenstraeng").

Marele număr de cărţi de reţete, redactate in secolele XIII-XIV in toată Europa, fac ca ansamblul acestor lucrări să fie suficient de important pentru a le considera reprezentative pentru bucătăria acelei epoci - cel puţin pentru anumite pături sociale. Intălnim multe feluri de măncare identice, cu acelaşi nume. De exemplu: "la sauce verte" in Franţa, "verde sawce" in Anglia, "salsa vert" in Catalunia, "salsa verde" in Italia. "Sosul camelin" cucerise vestul continentului, existănd mai multe variante regionale: mai acidulat (cu oţet sau verjus), mai dulce (cu zahăr sau stafide), mai condimentat (din gama de condimente lipseau doar scorţişoara şi ghimbirul).

Asta demonstrează că in Evul Mediu aveau loc "schimburi de reţete" intre ţările Europei. Putem vorbi deja de o cultură culinară europeană şi de un patrimoniu comun, aşa cum există un patrimoniu arhitectural comun, reflectat in liniile catedralelor gotice sau al bisericilor romane.

Chiar daca noi, romanii, nu avem o astfel de marturie scrisa, practica istoriei culinare arata ca, in conditii identice, cu ingrediente identice, ustensile si mijloace de gatit asemanatoare, retetele trebuie sa fi fost destul de apropiate.

Etichete : reportaj
În inima Sibiului, copiii învață despre carte și credință
Interviuri si reportaje 25 Martie 2025, 12:52

În inima Sibiului, copiii învață despre carte și credință

În satul Roșia Cașolț din județul Sibiu, educația și credința se împletesc într-un efort comun de a oferi copiilor mai mult...

În inima Sibiului, copiii învață despre carte și credință
Lectura, o punte spre educație: Cum îi ajută profesorii pe elevi să redescopere bucuria cititului
Interviuri si reportaje 14 Februarie 2025, 14:29

Lectura, o punte spre educație: Cum îi ajută profesorii pe elevi să redescopere bucuria cititului

Într-o lume în care tehnologia oferă acces rapid la informație, dar înțelegerea profundă a textului devine tot mai rară,...

Lectura, o punte spre educație: Cum îi ajută profesorii pe elevi să redescopere bucuria cititului
Radioul, o sursă de informare rapidă și accesibilă în lupta cu schimbările climatice
Interviuri si reportaje 13 Februarie 2025, 14:27

Radioul, o sursă de informare rapidă și accesibilă în lupta cu schimbările climatice

Pe 13 februarie, a fost adus în prim-plan un subiect de maxim interes pentru agricultori: rolul radioului în informarea...

Radioul, o sursă de informare rapidă și accesibilă în lupta cu schimbările climatice
Sanremo 2025: Festivalul Florilor și al Muzicii, o lecție pentru România
Interviuri si reportaje 12 Februarie 2025, 17:22

Sanremo 2025: Festivalul Florilor și al Muzicii, o lecție pentru România

Festivalul de la Sanremo nu este doar un eveniment muzical de prestigiu, ci și o sărbătoare a florilor, tradiției și pasiunii...

Sanremo 2025: Festivalul Florilor și al Muzicii, o lecție pentru România
Hoghilag, tărâmul tuberozelor: o comună în plină dezvoltare, în ciuda provocărilor financiare
Interviuri si reportaje 12 Februarie 2025, 12:51

Hoghilag, tărâmul tuberozelor: o comună în plină dezvoltare, în ciuda provocărilor financiare

În ciuda provocărilor financiare și a dificultăților întâmpinate de comunitățile rurale din România, comuna Hoghilag din...

Hoghilag, tărâmul tuberozelor: o comună în plină dezvoltare, în ciuda provocărilor financiare
Unirea Principatelor Române – primul pas spre România modernă
Interviuri si reportaje 24 Ianuarie 2025, 08:22

Unirea Principatelor Române – primul pas spre România modernă

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii comemorează Unirea Principatelor Române din 1859, eveniment istoric cunoscut drept...

Unirea Principatelor Române – primul pas spre România modernă
Fundația Regală Margareta a României: Un sprijin cald pentru seniori și comunități vulnerabile
Interviuri si reportaje 22 Ianuarie 2025, 11:38

Fundația Regală Margareta a României: Un sprijin cald pentru seniori și comunități vulnerabile

Fundația Regală Margareta a României este mai mult decât o organizație, este un prieten de încredere pentru seniorii care se...

Fundația Regală Margareta a României: Un sprijin cald pentru seniori și comunități vulnerabile
Viitorul satului românesc: Identitate locală în fața reorganizării administrative
Interviuri si reportaje 16 Ianuarie 2025, 16:29

Viitorul satului românesc: Identitate locală în fața reorganizării administrative

România se confruntă cu o nouă dezbatere privind reorganizarea administrativ-teritorială, care ar putea duce la comasarea mai...

Viitorul satului românesc: Identitate locală în fața reorganizării administrative