Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta de suflet. „Uite-așa se face zara!...”

Radu Anton Roman nu s-a întâlnit în drumurile lui prin Mehedinţiul "ancorat" la nordul Dunării cu tuşa Eugenia Dineţ din Şişeşti. Dar tare bucuros ar fi fost dacă s-ar fi întâmplat aşa! Tuşa Eugenia este exact genul acela de om care n-are spaimă de aparate de fotogra­fiat ori de filmat, cochetează cu ele, în vreme ce-ţi explică, aplicat, la ce folosesc uneltele gospodăriei.

12 Ianuarie 2015, 07:26

"Uite-aşa fac eu zara!", şi-a început dumneaei "discursul" când i-am intrat în ogradă, "mestecând" laptele "pus la acru". "Noi luăm laptele şi-l punem în putinei, şi-l lăsăm două zile, până se face gros, ia, aşa, ca o «şaină», ca un iaurt. Şi-apoi îl mestecăm cum se vede, şi se face bun, bun!"
N-am ajuns întâmplător în ograda mătuşii. Ne-a dus acolo Isidor Chicet, etnologul, de la Drobeta Turnu-Severin. Moldovean prin naştere, oltean prin adopţie, cunoaşte cel mai bine gesturile ritmate de anotimpuri şi praguri pastorale ori religioase ale oamenilor locului. Ne vorbeşte despre ursitoare şi despre zburători, personaje fantastice care încă mai hălăduiesc (în credinţa populară ori de-adevăratelea?!) prin Lunca Dunării.

În vremea asta, tuşa Eugenia a pregătit oalele cu bucate pe care le va pune la fiert. Unde în altă parte dacă nu la ţest? Următoarea noastră "lecţie" de gastronomie "şişeşteană" are loc dinaintea lui. "Ăsta-i ţestul şi-l pun aşa!" - ne arată exact cum trebuie să stea pălăria de lut, mângâind-o o clipă, aşa cum mângâi creştetul unui copil. "Facem focul şi-l tragem sub ţest. Eu decât să dau bani pe pită, mai bine o fac acasă. Am grâu, am tot ce-mi trebuie. Şi-o fac la ţest, că nu merită să dau atâţia bani pe butelie, la aragaz. Vara pun şi câte-un pui, în castron de pământ, cu cartofi, şi-l fac tot la ţest. Iese foarte bun. Aşa-i place moşului!"

Şi pe moş Doru Dineţ l-ar fi plăcut Radu Anton Roman. Are privirea scânte­ietoare şi, din când în când, te "picneşte" cu câte o întrebare şugubaţă: "Ştiţi de ce a căzut din pom Lazăr? De dorul plăcintelor. De-aia facem şi noi plăcinte în Sâmbăta lui Lazăr". Apoi, serios, îşi laudă nevasta: "Face bucate bune femeia mea! Au venit o dată nişte doctori şi-au mâncat pita ei coaptă în ţest. Vai de mine, au zis că-i un deliciu!".

Cât despre plăcinte, tuşa spune că, vara, moşului îi plac cele umplute cu mere. "Frământ întâi coca - la trei căni de făină pun trei ouă şi trei linguri cu unt. Amestec şi, când întind foaia, o ung cu unt, o strâng şi-o bat şi-o dau la rece. Apoi întind două foi în tava unsă cu ulei: una sus şi una jos, şi între ele umplutura. Cum fac umplutura? Dau merele pe răzătoare şi le călesc în cratiţă cu zahăr. Le mai pun şi scorţişoară. Înţep foaia de deasupra şi o pun la cuptor, la ţest, iar când o scot, pudrez cu zahăr."

Ce mai mănâncă gospodarii din Şişeşti? Rasol cu hrean dat prin oţet de vin roşu, mâncare de pipote cu prune, ciorbă de peşte, ciorbiţă de măruntaie de miel, potroace din maţe de miel (la care se pun şi pulpele, şi căpăţâna, şi mult leuştean). Apoi, păcele, o mâncare răspândită prin Mehedinţi şi Strehaia. Se face din maţe tocate mărunt, cu usturoi, la cuptor. "E o mâncare bătrânească", spune tuşa Eugenia Dineţ. Mai demult se mânca şi zeamă de varză îngroşată cu făină de porumb sau chisăliţă de corcoduşe, sau sfeclă fiartă cu făină şi cu miez de nucă. Acum se fac sarmale din miez de nucă, în post, iar în zilele de sărbătoare, sarmale din guşă de curcan. Aripile, copanele şi mărutaiele de curcan se folosesc la borş cu zeamă de varză, iar ghearele, capul şi gâtul păsării se fac piftie.

Etichete : reportaj
Satul românesc în fața modernității: provocări și soluții pentru păstrarea identității rurale
Interviuri si reportaje 01 Noiembrie 2024, 11:22

Satul românesc în fața modernității: provocări și soluții pentru păstrarea identității rurale

Într-o lume în care viața de zi cu zi este adesea copleșită de ritmul tehnologic și de urgențele moderne, satul românesc...

Satul românesc în fața modernității: provocări și soluții pentru păstrarea identității rurale
Radioul public: O punte de sunete și emoții între generații
Interviuri si reportaje 01 Noiembrie 2024, 11:09

Radioul public: O punte de sunete și emoții între generații

Ziua de 1 noiembrie este un moment cu totul special pentru întreaga țară, ziua în care sărbătorim Radioul Public, acea voce...

Radioul public: O punte de sunete și emoții între generații
România, exemplu de armonie între etnii: De ce e important să ne păstrăm identitatea culturală
Interviuri si reportaje 31 Octombrie 2024, 11:32

România, exemplu de armonie între etnii: De ce e important să ne păstrăm identitatea culturală

În cadrul emisiunii “Viața la țară”, realizatoarea Violeta Anghel a abordat tema valorilor conviețuirii interetnice și a...

România, exemplu de armonie între etnii: De ce e important să ne păstrăm identitatea culturală
Pro Rural, tradiție și inovație pentru viitorul satului românesc
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2024, 13:26

Pro Rural, tradiție și inovație pentru viitorul satului românesc

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) a fost recent gazda unei serii impresionante...

Pro Rural, tradiție și inovație pentru viitorul satului românesc
Mara Dobre: Un exemplu de ambiție și dedicare pentru tinerii din comuna Peștera
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2024, 11:35

Mara Dobre: Un exemplu de ambiție și dedicare pentru tinerii din comuna Peștera

Mara Dobre, o tânără de 30 de ani din comuna Peștera, județul Constanța, este o figură remarcabilă și o sursă de inspirație...

Mara Dobre: Un exemplu de ambiție și dedicare pentru tinerii din comuna Peștera
Tinerii schimbă fața satului românesc: Inițiative curajoase și sprijinul autorităților locale
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2024, 11:31

Tinerii schimbă fața satului românesc: Inițiative curajoase și sprijinul autorităților locale

Într-o Românie în schimbare, tinerii din mediul rural își iau destinul în mâini și aduc o nouă energie în sate, investind și...

Tinerii schimbă fața satului românesc: Inițiative curajoase și sprijinul autorităților locale
Gustul autentic, la el acasă: Punctele gastronomice locale atrag tot mai mulți turiști
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2024, 11:24

Gustul autentic, la el acasă: Punctele gastronomice locale atrag tot mai mulți turiști

Punctele gastronomice locale, unde turiștii pot savura mâncare tradițională preparată cu produse locale, au devenit din ce în...

Gustul autentic, la el acasă: Punctele gastronomice locale atrag tot mai mulți turiști
Tinerii din Dumbrava aduc schimbarea. Transformarea satului într-un model european
Interviuri si reportaje 24 Octombrie 2024, 11:50

Tinerii din Dumbrava aduc schimbarea. Transformarea satului într-un model european

Într-o perioadă în care migrarea tinerilor din mediul rural către orașe este o tendință constantă, povestea Biancăi Borcea, o...

Tinerii din Dumbrava aduc schimbarea. Transformarea satului într-un model european