Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei - începutul vieții creștine în Dobrogea
Ṣtiaţi că mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei reprezintă primul lăcaș de cult creștin de pe teritoriul țării noastre și poarta de intrare a propovăduirii creștinismului în România? Peştera Sfântului Apostol Andrei a fost descoperită în anul 1918 de avocatul Ion Dinu, care, în urma unui vis, a ajuns în zonă și a găsit-o într-o stare avansată de degradare. După ce a curățat-o de vegetația abundentă care cotropise ruinele, Dinu a construit câteva chilii pentru călugării ce urmau să sosească.
12 Martie 2014, 22:00
Mănăstirea este situată la 6 km de localitatea Raşova și 4 km de comuna Ion Corvin (sat Brebeni, jud. Constanța). Din 1990, s-a început reamenjarea peșterii și construirea mănăstirii. În peșteră se află Icoana Sfântului Andrei, cel cunoscut drept apostolul care a creștinat ținuturile de la nord de Dunăre. În pronaos, într-o nișă, se află un pat scobit în piatră, despre care se spune că era folosit chiar de Apostolul Andrei. În decursul timpului, aici a fost un loc unde se aprindeau lumânările. Acum este folosit de drumeții sosiți aici pentru a găsi alinare pentru boli. Tot aici, călugării citesc rugăciuni pentru bolnavi și Moliftele Sfântului Vasile cel Mare.
Mănăstirea are o biserică mai mică, ridicată între 1994–1995, care a fost sfințită cu Hramul Acoperământul Maicii Domnului și unde sunt păstrate moaștele Sfântului Andrei (o cruce și un fragment din degetul Sfântului). O a treia biserică, mai mare, a fost construită între 1998–2002.
În apropierea complexului monahal se găseşte şi un cunoscut izvor de apă, a carei origine este legată tot de Sfantul Apostol Andrei. Legendele spun că atunci când acesta a sosit pe plaiurile dobrogene, unde era mare secetă, a lovit cu un toiag într-o stânca, de unde a ţâşnit un izvor de apă ce nu a mai secat deloc, pâna în zilele noastre. De altfel, se crede că apa acestui izvor ar avea şi puteri tămăduitoare, aspect ce îi atrage pe credincioşii ce sosesc aici într-un numar extrem de mare pentru a se închina la Moaştele Sfantului Andrei, în special în ziua sărbătoririi hramului, o zi de mare praznic pentru creştinii ortodocşi.