-

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -10...4°C, limite apropiate de mediile multianuale, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -7...7°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -13...1°C la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare în majoritatea regiunilor, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de viscol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică), se vor înregistra local în sud-estul, estul și sudul țării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condițiile agrometeorologice prognozate, la speciile de rapiță, grâu și orz de toamnă, precum şi la cele pomi-viticole se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări. Totodată, temperaturile minime din aer situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă (-7...-10...-15°C) ale culturilor de toamnă vor determina deprecierea aparatului foliar prin brunificări și degerături ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe terenurile agricole fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă. În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire (65-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţire (10-100%) îndeosebi la speciile avansate fenologic. Rapiţa înființată în epoca optimă va înregistra faza de înfrunzire (5-9 frunze), în toate zonele de cultură. La pomii fructiferi și vița de vie se va semnala starea de repaus biologic, la nivelul întregii țări. În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole în câmp se vor desfășura cu dificultate.

Recomandări de specialitate

Administrarea îngrăşămintelor cu azot la culturile cerealiere de toamnă şi organice în plantaţiile pomi-viticole. Lucrări de întreţinere (încorporarea gunoiului de grajd, arături, tăieri, etc.) în vii şi livezi. Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU