Educație ecologică pentru elevi în Săptămâna Verde, cu concursul specialiștilor direcțiilor agricole județene
Săptămâna Verde 2024 este un program național dedicat educației pentru protejarea mediului și prevenirea schimbărilor climatice.
Articol de Antena Satelor, 25 Aprilie 2024, 17:09
Zilele acestea, în multe școli din țară se află în derulare activități legate de schimbările climatice, protecția mediului și promovarea principiilor agriculturii ecologice.
Reprezentanții direcțiilor agricole s-au întâlnit cu elevii, oferindu-le oportunitatea de a înțelege mai bine provocările actuale și soluțiile propuse, au desfășurat activități comune pe tema exigențelor ecologice și a risipei alimentare.
Cum au primit elevii activitatile propuse de Directia Agricola Giurgiu, a povestit directorul Petra Ochisor.
"Copiii au beneficiat de sprijinul și consiliere din partea noastră, a Direcției Agricole Județene Giurgiu, pentru a promova produsele ecologice, pentru a merge mai departe cu ideea că mâncarea sănătoasă este necesară pentru o viață sănătoasă. Ieri au fost două întâlniri cu mai mulți copii preșcolari la Comana, la Liceul Tehnologic numărul 1.
Acolo au fost prezentate informații utile referitoare la ce înseamnă agricultura ecologică.
Le-a fost prezentata ideea că totul în natură există într-un circuit foarte bine respectat, atât de partea vegetală, cât și de partea animală. Au pus întrebări de genul, de ce albina face miere, de ce vaca face lapte, de ce vaca mănâncă numai ce ii dai, de ce o duci pe pășune? Intrebări pe care la un moment dat, am avut și noi așa surprinderea de a ști să le răspunde pe măsura înțelegerii lor. Am văzut din priviri și din gesturile pe care le făceau un interes crescut, pentru că au fost și copii care au văzut și animale, au văzut și plante. Am avut copii care au precizat că ei nu au grădină, dar la au văzut la bunici sau la prieteni.
Am avut și copii din ciclu preuniversitar, de la liceul Ion Barbu, care au făcut și practică în alte țări. Unii au fost chiar și în Portugalia, în schimb de experiență. Au identificat niște riscuri, apoi au găsit ei singuri și măsurile de eliminare. Un exemplu pe care pot să-l aducă ei, în acest context de a promova agricultura ecologică, este de a mânca și de a culege ei din grădină, unde știu că nu se fac tratamente cu produse toxice."