-

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, în acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -1...11°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 2...14°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -4...8°C la nivelul întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiții de producere a înghețului superficial la sol. Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în majoritatea regiunilor, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) îndeosebi în nord-vestul țării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra local în sud-estul, estul, centrul și vestul teritoriului agricol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire (65-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţire (10-100%) îndeosebi la speciile avansate fenologic. Rapiţa înființată în epoca optimă va înregistra faza de înfrunzire (5-9 frunze), în toate regiunile agricole. La pomii fructiferi și vița de vie se va semnala starea de repaus biologic, la nivelul întregii țări. În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole în câmp se vor desfășura cu dificultate.

Recomandări de specialitate

Efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie. Lucrări de întreţinere în plantațiile pomi-viticole. Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU