-

Caracteristici meteorologice

Vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, devenind normală sub aspect termic la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între între 19...29°C în prima parte a intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C și 16...26°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 20...33°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului se va situa între 11...24°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Din punct de vedere pluviometric, se prognozează ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Totodată, cantitățile de apă pot fi mai însemnate, iar izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate în cultura de porumb neirigat, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în sudul, sud-vestul, centrul și estul Olteniei, sudul și sud-vestul Munteniei, sudul și izolat vestul Crișanei, sudul, estul și nord-estul Moldovei, nord-vestul și nord-estul Banatului, centrul și estul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenţǎ a plantelor (30...32°C), asociate cu deficitele de apă în sol din sudul-vestul şi vestul ţǎrii, se va produce fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi/sau uscarea prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale. De asemenea, pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în sol, procesele de creştere şi dezvoltare la toate speciile se vor desfăşura pe ansamblu normal, acestea fiind chiar intensificate. La grâul de toamnǎ înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare şi în regiunile agricole din jumătatea de nord a ţării. De asemenea, în culturile întârziate fenologic se va putea definitiva maturitatea ceară (100%), plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) şi recoltare. Rapița se va recolta pe ultimele suprafeţe, la nivelul întregii ţări. În funcție de data semănatului, floarea-soarelui îşi va finaliza formarea capitulului (90-100%), continuându-se totodată înflorirea şi maturitatea în ceară (10-100%), pe aproape întreg teritoriul. La cultura de porumb se vor înregistra formarea paniculului (40-100%), înflorirea şi mătăsirea (20-100%), precum şi local, începutul maturităţii în lapte (10-30%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Sfecla de zahăr se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroşarea axei hipocotile (30-100%), iar cartoful pentru consum, la creşterea lăstarilor laterali, formarea şi dezvoltarea tuberculilor (40-100%). Pomii fructiferi își vor continua înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal, acumularea zaharurilor în fructe la soiurile de consum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr, păr. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala creşterea frunzelor/lăstarilor, iar la speciile extratimpurii şi timpurii de masă, creşterea boabelor. Pe ansamblu, lucrǎrile agricole de sezon (fertilizǎri, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, recoltare, etc.) se vor desfăşura normal.

Recomandări de specialitate

Continuarea tratamentelor fitosanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole. Combatarea buruienilor prin erbicidări, praşile mecanice/manuale la prăşitoare. Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomii fructiferi. Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU