-

Caracteristici meteorologice

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 7...15°C, în primele zile, limite apropiate de mediile climatologice și 8...18°C spre sfârșitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 13...23°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între 0...12°C în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va fi curprinsă între 8...17°C în zonele de câmpie, optimă desfăşurării fazelor de creștere și dezvoltare la culturile de toamnă înființate în epoca optimă. Sunt prognozate ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Dobrogea, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului, Munteniei, local în sudul, izolat nordul Crișanei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), se vor înregistra în Moldova, local în vestul Crișanei, izolat nord-vestul Banatului, estul Transilvaniei și nordul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic favorabil din aer şi sol va imprima ritmuri în general normale, atât în evoluţia proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, cât şi a celor de coacere şi maturare la speciile pomi-viticole, în aproape toată ţara. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor de toamnă semănate în epoca optimă va fi bună şi medie, iar pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de apă în sol, vigurozitatea şi uniformitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă. În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, la cerealiere (orz şi grâu de toamnă) se vor semnala fazele de germinare (40-100%), răsărire (20-100%) şi local apariţia frunzei a treia (10-20%). Rapiţa înfiinţată în perioada optimă din jumătatea de sud a ţării va parcurge înfrunzirea (4-8 frunze), iar pe suprafeţele semănate tardiv se vor înregistra germinarea şi răsărirea (20-100%). Cultura de sfeclă de zahăr îşi va definitiva îngroşarea axei hipocotile, continuându-se totodată maturitatea tehnologică şi recoltarea. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor. De asemenea, la varietăţile târzii se vor continua lucrările de recoltare, izolat fiind posibilă finalizarea acestora. Sub aspect fenologic, porumbul din Transilvania şi nordul Moldovei se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole. În condiţiile menţionate, lucrările de sezon (recoltare, transport şi eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului semănat) se vor putea efectua în condiţii optime în zilele fără precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Continuarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi a arăturilor adânci de toamnă. Efectuarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de orz şi grâu de toamnă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU