Robert Cazanciuc a depus un proiect care vizează reducerea timpului de judecare a dosarelor
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat, vineri, că a depus, împreună cu liberalul Daniel Fenechiu, un proiect de lege cu privire la renunţarea la procedura încuviinţării executării silite de către un judecător după ce un altul s-a pronunţat anterior printr-o hotărâre definitivă, actul normativ urmând să contribuie 'semnificativ' la scurtarea duratei proceselor.
30 August 2024, 13:23
'Scurtăm durata proceselor şi degrevăm Judecătoriile! După 30 de ani în care românii şi-au pierdut luni şi ani din viaţă în aşteptarea unei decizii judecătoreşti, la capătul unor procese lungi şi costisitoare, am găsit o soluţie pentru reducerea timpului de judecare a dosarelor şi acoperirea unei părţi importante din deficitul de personal al Judecătoriilor. Imaginea munţilor de dosare îngrămădite pe mesele magistraţilor va putea rămâne în istorie după adoptarea proiectului legislativ pe care l-am depus deja la Senat împreună cu colegul meu, Daniel Fenechiu, privind renunţarea la procedura încuviinţării executării silite de către un judecător, după ce un altul s-a pronunţat anterior printr-o hotărâre definitivă, ceea ce va contribui semnificativ la scurtarea duratei proceselor', a scris Cazanciuc, pe Facebook.
Potrivit acestuia, această procedură, care contribuie la lungirea duratei proceselor civile şi oferă părţilor 'doar aparenţa' unui act de judecată, este cu atât mai greu de înţeles cu cât Codul de procedură civilă menţine o altă cale de atac: contestaţia la executare, prin care cei eventual vătămaţi printr-o executare se pot adresa instanţei de judecată.
'Practic, dacă urmărim statisticile oficiale potrivit cărora jumătate (50,3%) din totalul cauzelor civile nou intrate într-un an pe rolul Judecătoriilor au ca obiect încuviinţarea executării silite, iar o parte dintre acestea vizează punerea în executare a unor hotărâri definitive, noua modificare legislativă va reduce substanţial numărul de cauze pe care un judecător va fi chemat să le soluţioneze. Degrevarea Judecătoriilor de un balast judiciar, acele cauze care nu ar trebui să ajungă pe rolul instanţelor, care încarcă inutil volumul de activitate şi consumă importante resurse umane şi materiale, va permite magistraţilor să soluţioneze cu celeritate şi celelalte litigii, contribuind astfel la reducerea duratei proceselor, la creşterea calităţii actului de justiţie, şi va compensa practic deficitul de personal, o permanentă problemă a sistemului judiciar', a explicat Robert Cazanciuc. AGERPRES