Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării)
Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global.
27 Septembrie 2017, 08:58
Din datele statistice rezulta ca rabia este considerata principala zoonoza la nivel mondial, boala fiind diagnosticata in peste 150 de tari sau teritorii, in special in mediul rural, sau in zone geografice izolate. Aproximativ 55.000 de oameni mor anual prin rabie (mai ales in Africa si Asia), 40% din cei muscati de animale suspecte de a fi infectate cu rabie, sunt copii cu varsta sub 15 ani, se cosidera ca in decesele umane cainii reprezinta sursa de virus in proportie de 99%. Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, estimandu-se ca se previn astfel 327.000 de decese.
Reamintim ca Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un alt animal domestic, sau salbatic bolnav si este muscat de acesta.
Oamenii pot dobandi boala in urma muscaturilor, produse atat de la animale domestice cat si salbatice.
Programul de prevenire si combatere a rabiei, este directionat pe actiuni de supraveghere prin examane de laborator, efectuate din probele recoltate de la animale moarte sau suspecte de boala, prin masuri de profilaxie generala si prin vaccinarea preventiva a animalelor receptive, actiuni prin care se urmareste:
Catagrafia lunara a cainilor si pisicilor cu stapan cunoscut din localitatile judetului si a animalelor receptive din mediul silvatic.
Identificarea si confirmarea cazurilor de Rabie prin teste de laborator si depistarea originii bolii.
Oprirea raspandirii bolii prin delimitarea de zonele infectate.
Controlul permanent a starii de sanatate a animalelor domestice si salbatice, receptive.
Reducerea numarului de animale cu potential ridicat de infectare si de raspandire a bolii din zonele rabigene, prin masuri specifice.
Identificarea cainilor prin microcipare si inregistrarea, obligatorie, de catre medicii veterinari cu libera practica, autorizati, in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan cunoscut (R.E.C.S.),
Imunoprofilaxia antirabica prin vaccinarea carnasierelor domestice si a vulpilor din zona silvatica.
Implicarea autoritatiilor locale pentru gestionarea, comform normelor legale, a cainilor fara stapan (capturarea, sterilizarea, vaccinarea antirabica si efectuarea tratamentelor antiparazitare)
Respectarea legilatiei in vigoare precum si a regulilor de recoltare, ambalare si transport al probelor la laborator pentru diagnosticul Rabiei.
Un rol foarte important pentru a evita raspandirea turbarii, il are populatia si in special proprietarii de caini, care au urmatoarele indatoriri:
sa prezinte animalele la medicul veterinar arondat pentru efectuarea identificarii, inregistrarii in R.E.C.S. si vaccinarii antirabice in campania organizata, sau in termen de 90 zile de la fatare, sau inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora, daca nu a fost vaccinat antirabic;
sa detina carnetul de sanatate a cainelui complectat la zi in cazul deplasarii animalelor in spatiile publice pe teritoriul Romaniei;
sa nu lase cainii in afara curtilor, sa tina cainii de paza legati in permanenta astfel incat sa nu poata iesi din curti;
sa anunte imediat orice suspiciune de boala medicului veterinar sau medicului;
sa anunte imediat orice muscatura produsa la om de catre cainii sau pisicile aflate in proprietatea sau in ingrijirea lor, sau muscaturi produse de catre animale salbatice;
persoanele muscate de un animal trebuie sa se prezinte de urgenta la medic;
proprietarii adaposturilor de caini fara stapan si de animale de companie (primariile, sau persoane fizice, asociatii, fundatii, etc.) sunt obligati sa vaccineze animalele, pe care le gestioneaza;
este interzisa jupuirea animalelor domestice sau salbatice gasite moarte, se anunta medicul veterinar arondat pentru a se intervenii profesional,in consecinta.
In derularea actiunilor prevazute in programul de prevenire si combatere a Rabiei, serviciile veterinare colaboreaza cu alte institutii judetene, si cu autoritatile locale cu scopul de a monitoriza si controla respectarea legislatiei privind identificarea, inregistrarea si efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii pentru aceaste specii in termenile stabilite prin actele normative, precum si respectarea obligatiilor impuse prin lege proprietarilor de carnasiere domestice si proprietarilor fondurilor de vanatoare.