Proiect inedit de extindere a canalului de irigaţii Siret-Bărăgan
Un proiect inedit pentru devierea canalului pe râul Călmăţui, care ar duce la o extindere a suprafeţei irigabile, a fost propus de preşedintele Asociaţiei Prosanterra Buzău, Petrică Marin, unul dintre inginerii care au pus bazele Canalului de irigaţii Siret-Bărăgan.
Articol de Petruț Mazilu, 28 Martie 2023, 16:19
Acesta a precizat că, prin devierea canalului pe râul Călmăţui, o suprafaţă de peste 350.000 de hectare ar putea fi asigurată cu apă în caz de secetă.
'Canalul Siret-Bărăgan, cu o lungime de 197 de kilometri, este prevăzut să preia apă din Acumularea Călimăneşti, lângă Focşani, şi merge până la Acumularea Dridu.
Volumul de apă preluat se prevede a fi de 200 de metri cubi pe secundă şi irigă o suprafaţă între 600 şi 700.000 de hectare.
Ca noutate, noi am vrea ca o parte din debitul de pe Siret-Bărăgan să fie preluat şi deversat în râul Călmăţui care deja este regularizat şi asigură o rapiditate în executare.
Va deservi în jur de 350.000 de hectare. Avantaje sunt pentru fermierii din zona Ialomiţa, Buzău şi Brăila', a declarat Petrică Marin, într-o conferinţă de presă organizată de către Direcţia Agricolă Buzău.
Prin acest proiect, se consideră că s-ar rezolva problema inundaţiilor, va exista suficientă apă pentru fermieri şi vor fi înfiinţate noi locuri de muncă.
Canalul Siret-Bărăgan este un proiect major de irigații și navigație din România.
Scopul principal al canalului este de a asigura irigații pentru terenurile agricole din sud-estul țării, care sunt afectate de secetă în perioada de vară, precum și de a facilita navigația pe râurile Buzău și Ialomița.
Canalul are o capacitate de transport de aproximativ 20 de milioane de metri cubi de apă pe zi.
Construcția canalului este un proiect major de infrastructură.
De-a lungul anilor, au existat și critici cu privire la impactul proiectului asupra mediului înconjurător și a comunităților locale, precum și la eficiența sa economică.