Sute de clădiri școlare vor fi extinse și modernizate în următorii ani
600 de școli sunt relocate la nivel național, din care 400 în mediul rural pentru lucrări de reabilitare, extindere și modernizare a unităților de învățământ.
Articol de Antena Satelor, 12 Septembrie 2023, 16:20
"Suntem în plin proces de derulare a celui mai mare program de dotare a școlilor cu mobilier și echipamente informatice de peste 1 miliard de euro. Sunt mii de proiecte depuse și aș menționa aici că cele mai multe sunt din mediul rural", a declarat Sorin Ion - secretar de stat în Ministerului Educației, pentru Radio Antena Satelor.
"Avem peste 600 de școli în țară care sunt relocate din clădirea principală și învață în alte spații, motivul fiind la majoritatea existența unor lucrări de intervenția asupra infrastructurii, în sensul îmbunătățirii acesteia.
Aproape 400 de școli sunt relocate în mediu rural pentru lucrări de reabilitare, lucrări de extinde, lucrări de modernizare.
Aș marca că județ campion, în acest în acest sens, Suceava, cu 28 de astfel de unități, majoritatea pentru reabilitare.
Sunt peste 4.000 de unități de învățământ care vor primi mobilier nou, echipamente didactice digitale. Avem peste 1.000 de laboratoare de tip madleck, o noutate în sistemul național de învățământ, dar și laboratoare de fizică chimie, biologie și așa mai departe. Din acest punct de vedere avem mari așteptări de la acest an, plus programul de microbuze școlare, care prin intermediul consiliilor județene începe să fie implementat în țară".
Întrebat dacă mai sunt unități în țară, în mediul rural în special, care nu au autorizații de funcționare sau dacă mai există școli cu toaletă în curte, secretarul de stat Sorin Ion a răspuns:
"Numărul acestora este foarte mic, aproximativ 1% din totalul unităților de învățământ. Mai precis din cele circa 18.000 de unități de învățământ, atât cu personalitate juridică cât și structuri arondate, undeva în jur de 180 încă mai au această problemă și cred că este pentru al treilea an când Ministerul Educației întinde o mână de ajutor acestor comunități, pentru că ne referim în general la comunități mici care nu au posibilități financiare proprii, alocăm o suma importantă pentru a elimina această problemă. Am avut acest program și în anii precedenți.
Din păcate nu în toate unitățile administrativ teritoriale sau și cheltuit banii sau și implementat proiecte, am mici rezerve în ceea ce privește acele localități în care de exemplu nu există rețea de apă curentă.
Atunci este foarte complicat să aduci grupurile sanitare în interiorul clădirii așa cum este normal și așa cum ne-am dori să se întâmple. Dar cu siguranță numărul acestor unități este într-o continuă scădere și dacă toate autoritățile locale aplică pentru sursă de finanțare de la Ministerul Educației va fi și mai mic.