Apă contaminată cu arsen în două comune din Prahova
Apa livrată în două comune din judeţ este contaminată cu arsen peste valorile maxime admise, în acest context Consiliul Judeţean (CJ) Prahova alocând, luni, bani pentru modernizarea staţiilor de tratare a apei din cele două unităţi administrativ-teritoriale.
22 Mai 2023, 15:48
Consilierii judeţeni au aprobat, într-o şedinţă extraordinară convocată de îndată, asocierea judeţului Prahova cu unele localităţi în vederea realizării unor obiective de interes public, precum şi sumele care reprezintă contribuţia judeţului Prahova pe anul 2023 la finanţarea acestora.
Astfel, conform proiectului de hotărâre postat pe site-ul CJ Prahova, instituţia a alocat câte 714.000 lei pentru modernizarea staţiilor de tratare a apei din comunele Măneşti şi Cocorăştii Colţ şi pentru dotarea acestora cu instalaţii de eliminarea a arsenului şi a metalelor grele.
De asemenea, CJ a alocat 952.000 lei pentru construirea a două rezervoare apă potabilă şi a două staţii de clorinare în comuna Bălţeşti.
Operatorul regional de apă Hidro Prahova a anunţat, săptămâna trecută, că au fost depistate depăşiri ale arsenului în apa potabilă livrată în comuna Cocorăştii Colţ, astfel că a fost instituită restricţie în privinţa consumului pentru băut şi gătit.
Conform unui comunicat postat de Hidro Prahova SA, apa din comuna Cocorăştii Colţ nu poate fi folosită pentru băut şi gătit, dar poate fi folosită pentru spălat şi alte folosinţe care nu determină contaminarea alimentelor, cât şi pentru evacuarea apelor uzate menajere.
De asemenea, Hidro Prahova menţionează că vor fi prelevate constant probe de apă, ce vor fi analizate în vederea asigurării gradului de potabilitate al acesteia, conform reglementărilor în vigoare.
Directorul operatorului regional Hidro Prahova, Dorin Ilian Leţea, a declarat, într-o conferinţă de presă, că populaţia comunei Măneşti nu a fost în situaţie de risc.
'Populaţia nu a fost în risc. În momentul în care am ajuns în situaţia de risc de sănătate, am luat măsurile corecte de a opri furnizarea de apă acolo', a spus Leţea.
El a explicat că nivelul de creştere a arsenului în reţea este de aproximativ 20%, în funcţie de punctul de prelevare, existând şi un punct unde depăşirea este de circa 70% faţă de indicatorul legal, în acel caz fiind vorba despre un capăt de reţea.
Directorul DSP Prahova, Adela Bodea, a precizat că situaţia de la Măneşti nu a fost încă rezolvată, existând în continuare restricţie privind consumul apei.