Aproape 40% din totalul deşeurilor generate în ţara noastră provine din construcţii
România produce în medie peste 3 milioane de tone de deşeuri de construcţii anual, reprezentând aproximativ 40% din totalul deşeurilor generate anual în ţara noastră, conform unei analize realizate de o companie de construcţii şi dezvoltare logistică şi industrială.
23 August 2023, 13:36
Santierele de construcţii bine organizate şi eficiente din punct de vedere al implementării standardelor de mediu sunt esenţiale pentru actuala etapă de dezvoltare a României, având în vedere iminenta obligativitate de implementare şi raportare a standardelor de sustenabilitate, potrivit sursei citate de Agerpres.
În plus, specialiştii Masterbuild susţin că deşeurile din construcţii, care ar putea fi valorificate în proiectele de infrastructură prin reutilizarea sau reciclarea acestora, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi şi nu sunt exploatate la capacitatea lor maximă, irosindu-se, astfel, un potenţial ridicat de eficientizare a costurilor.
În acest moment, obligaţiile privind gestionarea deşeurilor prevăd atingerea unui procent de minimum 70% de recuperare şi reciclare a deşeurilor din construcţii şi demolări.
La nivelul Uniunii Europene, mai mult de o treime (37,5%) din toate deşeurile generate sunt deşeuri din construcţii, demolări şi întreţinerea infrastructurii.
Potrivit datelor publice, România produce, în medie, peste 3 milioane de tone de deşeuri din construcţii pe an, ridicându-se la aproape 40% din totalul deşeurilor generate anual în ţara noastră. Implementarea unui sistem eficient de gestionare a deşeurilor este mai mult decât indispensabilă pentru asigurarea unui mediu de lucru conform reglementărilor şi standardelor de mediu.
De asemenea, substanţele periculoase trebuie manipulate şi depozitate în mod corespunzător, conform reglementărilor şi standardelor de mediu, se arată în comunicatul companiei.