Europa vrea să elimine dependenţa de importul de combustibil fosil rusesc
Dezvoltarea tehnologică ar permite Europei să elimine dependenţa de importul de combustibil fosil rusesc, spun investitorii din domeniul energiei din surse regenerabile.
17 Mai 2022, 15:32
Producţia de turbine eoliene şi de panouri fotovoltaice se poate face în statele comunitare, iar România, care produce deja energie regenerabilă, are un potenţial imens neexploatat, iar producţia de componente a început. La cea mai mare conferinţă a industriei de energie regenerabilă din Europa de Sud-Est, investitorii au cerut stabilitate şi predictibilitate legislativă pentru a putea derula investiţii pe termen lung. În replică, autorităţile spun că există finanţare pentru proiecte, garantează stabilitatea legislativă şi aşteaptă proiectele din partea companiilor.
Nicolae Ciucă: „Guvernul României a iniţiat strategii economice calibrate la nevoile actuale ale pieţei de energie. Am alocat fonduri pentru stimularea investiţiilor în energie regenerabilă, utilizând toate pârghiile şi mecanismele financiare disponibile precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Fondul pentru modernizare. În cadrul PNRR am lansat recent ghidurile şi schemele de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor în lanţul industrial de producţie, asamblare şi reciclare a bateriilor, a celulelor şi panourilor fotovoltaice. O altă schemă de finanţare, care va creşte siguranţa energetică a ţării, este Fondul de modernizare. Cu ajutorul acestor fonduri vor fi puse în funcţiune aproximativ 3.000 de MW. Primele finanţate prin acest mecanism au primit deja fonduri şi sunt derulate.”
RADOR
Foto: Pixabay