Franţa a trimis R. Moldova 37 de tone de ajutoare umanitare şi 15 milioane de euro
Volumul ajutorului umanitar trimis din Franţa Republicii Moldova se ridică până în prezent la 37 de tone, în plus Parisul a alocat 15 milioane de euro ca asistenţă financiară, a anunţat, luni, Palatul Élysée.
03 Mai 2022, 17:15
De asemenea, conform datelor rezumative privind Moldova, în această ţară au fost trimise 17 generatoare de energie pentru instituţii medicale, iar în ceea ce priveşte sprijinul de securitate, Franţa a trimis până acum şase poliţişti de frontieră în republică, ca parte a unui acord cu agenţia UE de control la frontiera externă Frontex. În acelaşi timp, Agenţia Franceză de Dezvoltare şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda împrumuturi în valoare totală de 60 de milioane de euro pentru cheltuieli în sectorul energetic. Pe 29 aprilie, Ministerul francez de Externe a anunţat că şeful acestuia, Jean-Yves Le Drian, a discutat cu omologul său german, Annalena Baerbock, despre sprijinirea Republicii Moldova pe fondul "riscurilor de destabilizare", fără a preciza, însă, despre ce riscuri este vorba. Înainte de aceasta, la 26 aprilie, ministrul francez l-a contactat telefonic pe ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicolei Popescu, pentru a discuta despre incidentele din Transnistria, care ameninţă securitatea în regiune. În cadrul discuţiei, şefii diplomaţiilor celor două ţări au abordat şi o serie de probleme legate de securitatea energetică a Republicii Moldova.
Potrivit autorităţilor republicii nerecunoscute Transnistria, pe teritoriul acesteia au fost comise trei acte teroriste în zilele de 25 şi 26 aprilie. Două antene ale centrului transnistrean de radio şi televiziune au fost aruncate în aer în localitatea Maiak, în clădirea Ministerului Securităţii Statului s-a tras din lansatoare de grenade manuale, iar o serie de explozii au avut loc şi pe teritoriul unui aerodrom militar din Tiraspol. Nu au fost înregistrate victime.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a atribuit atacurile pe seama "forţelor interesate de destabilizare" din interiorul Transnistriei. La rândul său, liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselskii, referindu-se la rezultatele preliminare ale anchetei, a declarat că diversiunea a fost comisă dinspre teritoriul Ucrainei şi a cerut Kievului asistenţă în desfăşurarea investigaţiei.
RADOR
Foto: Pixabay