Frontiera alimentației: De ce carnea produsă în laborator nu va fi prezentă în magazinele din România
Carnea creată în laborator nu va putea fi comercializată în România. Senatul a adoptat, în toamna anului trecut, proiectul legii privind carnea şi produsele din carne, prin care se interzice comercializarea pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinute în laborator din celule animale.
Articol de Antena Satelor, 20 Martie 2024, 22:14
Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Reacțiile nu au întârziat să apară.
Good Food Institute acuză decizia într-un material de presă remis redacției: ,,În România, parlamentarii se pregătesc să interzică produsele din carne cultivată, în ciuda unei obligații de a ne conforma reglementărilor UE și înainte ca publicul românesc poată face o alegere în cunoștință de cauză,.
The Good Food Institute Europe este o organizație internațională nonprofit care ajută la construirea unui sistem alimentar mai sustenabil, mai sigur și mai just prin transformarea producției de carne.
Adrian Chesnoiu – președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților sustine ca in tara noastra nu se va produce niciodata carne artificiala.
"Sunt anumite reglementări europene care dau posibilitatea statelor membre să adopte o astfel de producție de carne obținută în laborator, nu ca o obligație. România a fost unul dintre primele state membre care s-a exprimat în sensul în care, va interzice producerea și comercializarea de astfel de produse în țara noastră. În primul rând producerea, pentru că asta este apanajul fiecărui stat membru. Dar dacă se comercializează, fiind produsă în alte state membre, atunci trebuie să fie făcută în spații special amenajate, cu etichetare corespunzătoare, ca fiecare cumpărător să știe că acel produs care conține carne obținut în laborator nu conține carne naturală. Acesta initiata legislativa a aparut, ținând cont de tradițiile noastre, de istoricul nostru. Noi avem o capacitate extraordinară de producție în materie de carne din toate tipurile de animale, care sunt crescute pentru sacrificare.
Suntem țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare producție de carne de ovine. Vine foarte tare din spate și bovina de carne, pentru că avem un areal extraordinar pentru creșterea acestor animale. Evident că nu putem să discutăm despre carnea sintetică, cea obținut în laborator. Ea a apărut din nevoia un anumitor state la nivel global, care n-au capacitatea României sau a Europei de a produce carne și a-și satisface nevoia de alimente pentru populație. Acolo putem înțelege că e un caz justificat.
Sunt diferite curente la nivel european unde se spune că animalele ar aduce nu prejudicii mediului. Noi avem o istorie milenară. Am participat la foarte multe dezbateri și le-am spus tuturor, trebuie să fim mai responsabili în tot ceea ce facem. Haideți să discutăm, spre exemplu, de interzicere a autoturismelor. A pus cineva vreodată în discuție interzicere a autoturismului, dacă vrem să ținem cont de protecția naturii?
Trebuie să fie un echilibru. Echilibru inseamnă să ajungi la un consens pe bază științifică. Cei care vin și lansează astfel de teorii, nu vor altceva decât să alimenteze stări de panică și dezbate sterile, doar alimentând frica oamenilor. Să nu credem că, Uniunea Europeană va avea deasupra în 2050 o cupola de sticla, dacă se aplică Green Deal-ul.Ca vom respira aer curat și o să mâncăm lăcuste. Este exclus. Dacă vrem să salvăm planeta, trebuie să aducem într-o stare de echilibru omul și natura."