Furtunile din prima jumătate a anului 2024 generează despăgubiri impresionante, aproape cât tot anul trecut
Despăgubirile achitate în urma furtunilor violente din prima jumătate a anului 2024 au ajuns aproape de valoarea totală plătită pe parcursul întregului an 2023. Creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteorologice extreme a dus la pagube semnificative, afectând gospodării, infrastructură și afaceri din numeroase regiuni.
Articol de Petruț Mazilu, 13 Decembrie 2024, 12:28
Companiile de asigurări membre ale UNSAR au plătit, în primul semestru al acestui an, despăgubiri de peste 24 milioane lei doar pentru acoperirea pagubelor produse de furtuni locuinţelor asigurate, arată o analiză citată de Agerpres.
Această valoare reprezintă 94% din despăgubirile acordate în întreg anul 2023 în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe.
Potrivit UNSAR, valoarea despăgubirilor reprezintă plăţile efectuate pentru 3.179 de dosare de daună, adică aproximativ 18% din numărul total.
Astfel, valoarea medie a despăgubirilor acordate într-un dosar de daună, ca urmare a producerii riscului de furtună, este de aproximativ 7.550 lei, cu 45% mai mult decât venitul mediu al unui român (5.228 lei în luna septembrie, conform INS).
În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD.
Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar şi alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor.
De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe - prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).