Cetățenii UE nu mai pot intra liber în Marea Britanie, fiind necesară o autorizaţia electronică
Triștii europeni care doresc să viziteze Marea Britanie vor trebui să obțină o autorizație electronică de călătorie (ETA) înainte de a intra în țară. Noua măsură face parte dintr-un sistem de securitate mai strict, similar celor aplicate de SUA și Canada.

Articol de Petruț Mazilu, 02 Aprilie 2025, 13:23
Turiştii europeni care călătoresc în Marea Britanie trebuie să aibă asupra lor, începând de miercuri, în premieră, autorizaţia electronică de călătorie (ETA), un document digital obţinut în prealabil contra cost, destinat să consolideze securitatea la frontierele britanice, relatează AFP.
După ce Londra a impus în ianuarie acest sistem pentru rezidenţii din aproximativ 50 de ţări şi teritorii, între care SUA, Canada şi Australia, a venit rândul călătorilor din aproximativ 30 de ţări europene să obţină acest document de intrare în Regatul Unit, care s-a retras din UE în urmă cu cinci ani odată cu Brexitul.
Astfel, este necesară completarea unui chestionar online înainte de plecare, achitându-se în avans o taxă de 10 lire sterline (12 euro), care se va majora la 16 lire sterline, sau în jur de 19 euro, începând cu 9 aprilie.
De acum înainte, oricine călătoreşte în Marea Britanie va avea nevoie fie de viză, fie de ETA, care va fi solicitată la gară sau la aeroportul de plecare.
'Dacă nu sunteţi cetăţean al unei ţări care necesită viză, cetăţean britanic sau irlandez, atunci vrem să vă colectăm informaţiile înainte de plecare pentru a verifica dacă sunteţi eligibil pentru a călători în Marea Britanie', a explicat marţi Phil Douglas, directorul general al Poliţiei britanice de frontieră.
Acest demers este 'incredibil de uşor' de realizat şi va permite accelerarea controalelor călătorilor pe teritoriul britanic prin porţi automatizate, a asigurat el.
Cu excepţia Irlandei, sunt vizaţi toţi cetăţenii ţărilor Uniunii Europene, minori sau adulţi, cu excepţia celor care deţin o viză (de muncă, de studii). În acest caz, ETA va fi valabilă pe o durată de doi ani.
Pentru obţinerea acestei autorizaţii, trebuie descărcată o aplicaţie specială, 'UK ETA', sau, în caz contrar, accesat site-ul guvernului britanic, gov.uk.
Acest demers este similar celui privind ESTA americană, la un preţ similar.
Potrivit lui Phil Douglas, va exista o 'perioadă de tranziţie' cu o formă de toleranţă, care ar urma să dureze până în 'septembrie sau octombrie'. Dar 'după aceea, nicio persoană nu va mai putea urca într-un avion sau tren pentru a veni în Regatul Unit' fără autorizaţia sa electronică, a adăugat el.
Guvernul britanic justifică această măsură prin necesitatea 'securizării frontierelor' prin 'digitalizarea sistemului de imigraţie'.
ETA a fost lansată în 2023, mai întâi pentru cetăţenii din Qatar, iar apoi pentru cei din alte ţări din Golf.
Cetăţenii ţărilor în special asiatice şi africane, precum India, Afganistan, Camerun sau Egipt, vor fi în continuare sub incidenţa sistemului tradiţional de vize.
Guvernul britanic recomandă solicitarea ETA cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte de călătorie, cu verificări suplimentare necesare în anumite cazuri rare.
Pentru aceasta, solicitantul trebuie să prezinte o fotografie a paşaportului său şi a feţei sale şi să răspundă la o serie de întrebări. Întregul proces durează mai puţin de zece minute, iar autorizaţia de călătorie, legată digital de paşaport, este în general acordată în câteva momente, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Această autorizaţie permite o şedere de maxim şase luni în Regatul Unit. ETA permite călătorii nelimitate timp de doi ani, dar cererea trebuie reînnoită dacă paşaportul este schimbat.
Majoritatea persoanelor care tranzitează prin Regatul Unit vor trebui, de asemenea, să dispună de această autorizaţie, cu excepţia celor care trec prin anumite aeroporturi precum Heathrow sau Manchester, unde nu trebuie să treacă prin controalele la frontieră din Regatul Unit la aterizare.
UE intenţionează să introducă acelaşi tip de sistem, ETIAS (European Travel Information and Authorisation System), o autorizaţie de călătorie în 30 de ţări europene, care ar urma să intre în vigoare din 2026.