Industria lemnului din România a înregistrat o scădere a producției de peste 30%, în 2023
Lemnul este principală resursă regenerabilă a României. În orizontul țintelor europene în raport cu criză climatică, lemnul poate fi aliatul nostru principal, îl putem folosi pentru a înlocui plastic, oțel, beton, combustibili fosili și așa mai departe. Piața este însă extrem de distorsionată.
Articol de Antena Satelor, 25 Septembrie 2023, 16:39
Prețurile enorme și lipsa lemnului acolo unde este mare nevoie de el, nu doar fac industria românească mai puțin competitivă, ci anulează eforturile de combatere a tăierilor ilegale prin susținerea unei piețe pentru comerțul ilicit cu lemn.
Potrivit INS, industria lemnului din România a înregistrat o scădere a producției de peste 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Această scădere a indicilor producției industriale din industria lemnului a venit că urmare a crizelor artificiale induse în sector, cu un impact serios asupra economiei naționale și asupra climei, a declarat Cătălin Tobescu - președintele Asociației din Industria Lemnului Prolemn
Pe lângă eliminarea blocajelor generate de reglementări, autoritățile trebuie să ia în calcul o finanțare corectă a sectorului, atât prin Strategia Forestieră Națională, cât și prin Planul Național de Redresare și Reziliență și alte mecanisme de finanțare.
"Cifre negative, venite din partea Institutul Național de Statistică, ne arată că în iulie 2023 față de aceeasi perioada a anului trecut, avem o scădere a producției industriale în industria lemnului de 33%. E o scăderea atât de mare, pentru că 33% în industria lemnului înseamnă 1% scădere în produsul intern brut al României. Industria lemnului are o pondere, de până la 4% din PIB-ul României, dacă luăm în considerare ponderea directă, indirectă și indusă de această ramură industrială.
Am vorbit de foarte multe ori despre deficitul de resursă de lemn din piață, despre consumul ridicat de lemn de foc și despre blocajele administrative din sector. Efectul fiind o explozie a prețurilor resursei de lemn.
În condițiile în care, în toată această perioadă, prețurile resursei de lemn din România sunt cu 30‑40% mai mari decât pe piețele europene, bineînțeles că efectul nu a putut să fie decât de pierdere a competitivitatii industriei lemnului.
Acest lucru s-a văzut efectiv în scăderea aceasta de producție industrială.
România, spre deosebire de alte țări, a fost afectată de acesta criză mai grav. La noi este o criză indusă artificial de blocaje administrative. În momentul în care, prin evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice blochezi aplicarea amenajamentelor pe 10% din păduri.
În momentul în care, pe 1 milion și jumătate de hectare de mici proprietăți și de vegetație, din afara fondului forestier (pășuni împădurite, tot felul de categorii de vegetație de a lungul râurilor), blochezi recoltarea masei lemnoase, automat creezi un deficit de masă lemnoasă în piață. Creezi un deficit de lemn de foc, iar deficitul de lemn de foc se vede în debalansarea întregii piețe", mai spune Cătălin Tobescu - președintele Asociației din Industria Lemnului Prolemn.