Instituţie media rusă: Soldaţii răniţi sunt trimişi înapoi pe front, fără permisiunea medicilor
În Rusia s-a încetăţenit o practică când militarii ruşi răniţi, care au răni grave, sunt trimişi înapoi în zona de luptă, fără decizia comisiei medicale militare, relatează Proekt, cunoscut şi sub numele de Aghentstvo, care este o instituţie media rusă independentă specializată în jurnalism de investigaţie, referindu-se la secretarul executiv al Uniunii Comitetelor Mamelor Soldaţilor din Rusia, Valentina Melnikova.
12 Ianuarie 2023, 14:01
Potrivit acesteia, după începerea războiului, comandanţii de unităţi trimit deseori militarii pe front, imediat după externarea lor din spital, ocolind comisia, care atribuie categorii de aptitudine pentru serviciul militar, inclusiv declararea unei persoane temporar inapte sau scoaterea acesteia din evidenţa militară.
Melnikova a spus că au existat ''inacceptabil de multe'' astfel de cazuri.
Potrivit Uniunii Comitetelor Mamelor Soldaţilor, doi militari care au fost trataţi timp de două luni după leziuni pulmonare grave au primit ordin de la comandanţii lor că nu vor fi trimişi la o comisie medicală, ci într-o zonă de luptă.
Potrivit secretarului organizaţiei, comandanţii i-au tratat la fel şi pe mulţi alţi militari care s-au ales răni de la schije la membre, iar aceste fragmente nu le-au fost îndepărtate.
De asemenea, pacienţii cu ulcer şi cei care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral, înainte de război, au fost retrimişi pe front în Ucraina, după tratament.
Mamele soldaţilor susţin că, în 2022, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a pregătit nişte linii directoare pentru examenele medicale în timpul mobilizării. Melnikova a spus că este vorba despre un document care nu este făcut public; iar Aghentstvo nu a putut să confirme existenţa lui din alte surse.
Potrivit Valentinei Melnikova, documentul conţine sintagma: 'Examinarea medicală a cetăţenilor convocaţi pentru serviciul militar pentru mobilizare se efectuează conform coloanei III a descrierii bolii. 'Şi aceasta coloană se referă la categoria 'ofiţer', unde toată lumea este aptă pentru serviciu', a mai spus ea.
La începutul acestei săptămâni, Olga Demiceva, membru al Consiliului Prezidenţial pentru societăţi civile şi drepturile omului şi şef al organizaţiei Doctor Lisa's Fund Fair Help a declarat pentru Agenţia de presă RIA NOVOSTI că personalul spitalelor din Moscova şi din Doneţk au sesizat faptul că soldaţii răniţi sunt trimişi pe front nevindecaţi complet.
'Am aflat despre o situaţie în care soldaţii, care au primit îngrijiri medicale de înaltă tehnologie, cu recomandări pentru reabilitare şi îngrijire ulterioară au fost trimişi imediat pe front, fără să urmeze reabilitarea medicală necesară'', a spus Demiceva.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în martie 2022 că militarii rusi răniţi vor primi o sumă forfetară de 2 milioane 968 de mii de ruble dacă sunt recunoscuţi ca fiind inapţi pentru serviciul militar.
Foto: pixabay