Orientări privind gestionarea integrată a incendiilor
Incendiile de vegetație dăunătoare din multe părți ale lumii din ultimii ani au determinat o creștere a cererii de sprijin tehnic pentru gestionarea integrată a incendiilor.
Articol de Simona Lazăr, 08 August 2024, 10:33
Ca parte a răspunsului, FAO și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) au înființat Global Fire Management Hub (Fire Hub), care a fost lansat la cea de-a 8-a Conferință internațională privind incendiile forestiere în mai 2023. Scopul Fire Hub este de a consolida capacitatea țărilor de a pune în aplicare gestionarea integrată a incendiilor și de a reduce efectele negative ale incendiilor de vegetație asupra oamenilor, peisajelor și climei globale.
Una dintre primele activități ale Fire Hub a fost actualizarea ghidului: Orientări ale FAO privind gestionarea incendiilor de către voluntari: Principii și acțiuni strategice, care au fost publicate pentru prima dată în 2006, pentru a ghida punerea în aplicare a gestionării integrate a incendiilor la nivel de peisaj, pentru a consolida cele mai bune practici de gestionare a incendiilor, inclusiv practicile culturale pentru utilizarea durabilă a terenurilor, și pentru a implica diverse părți interesate.
Această a doua ediție a ghidului, intitulată în prezent Linii directoare voluntare privind gestionarea integrată a incendiilor: Principii și acțiuni strategice, a beneficiat de contribuții din partea Centrului mondial de monitorizare a incendiilor (GFMC), a Comitetului internațional de legătură al Conferințelor internaționale privind incendiile sălbatice și a Centrelor regionale de resurse pentru gestionarea incendiilor din cadrul Rețelei mondiale privind incendiile sălbatice a GFMC. În plus, FAO a colaborat cu experți din țări și instituții partenere specializate pentru a obține informații privind noile evoluții și soluții în gestionarea integrată a incendiilor.