Pacientul cu cancer luptă mai mult cu sistemul, decât cu boala
România are cea mai ridicată rată a mortalității din cauze tratabile dintre țările UE. Afecţiunile oncologice reprezintă a doua cauză majoră a mortalităţii, iar Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului nu este încă implementat la nivelul sistemului de sănătate, întârzierile și blocajele afectând situația celor care se luptă cu această boală.
Articol de Antena Satelor, 21 Februarie 2024, 18:51
Oncologia este un domeniu în care pacientul nu are timp deloc să aștepte, iar Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, a atras atentia asupra situatiilor dramatice indurate de pacientii oncologici din tara noastra.
"Pacientul cu cancer sau pacientul cronic în România luptă mai mai mult cu sistemul decât cu boala. Sistemul, nu-i da nicio șansă la supraviețuire, la vindecare. Cei care scapă de sistem, ori au o potență financiară, ori au rude prin străinătate. Cei care rămân în țară nu au decât să aștepte câte 10-12h pe holurile spitalelor pentru a fi evaluați, pentru a face tratament. Sistemul este în colaps profund. Chiar dacă Ministerul Sănătății se laudă cu nu știu ce strategie națională pe termen mediu și lung, noi astăzi murim cu zile pentru că sistemul nu funcționează.
Nu avem politici sanitare coerente, nu avem acces la medicamente de nouă generație și la investigații care ar putea să facă diferența între viață și moarte. Decalajul între noi și Uniunea Europeană este de 5-6 ani. De aceea și speranța de viață în România este mai mică cu 5-6 ani față de media europeană."