Peste 80 de unități școlare din mediul rural, reabilitate sau dotate de Asociația BookLand
Asociația Bookland este una dintre organizațiile care luptă pentru că tinerii de la sat să prindă aripi. Această asociație s-a născut din dorința de a îmbunătăți condițiile de învățământ din mediul rural și a de a le arată tinerilor că educația este calea prin care pot reuși.
Articol de Antena Satelor, 08 Mai 2024, 19:55
In doar 4 ani, intre 2020 si 2024, Asociatia Bookland a reusit sa renoveze si sa doteze nu mai putin de 80 de scoli si gradinite din satele si comunele din Romania. In paralel, s-au pus bazele unui proiect unic in tara - ridicarea primului campus preuniversitar profesional in sistem dual din mediul rural care ar urma sa fie inaugurat anul viitor.
Cum s-a reusit transformarea acestor scoli in unele moderne, ne-a vorbit Mihaela Petrovan, președinta ONG-ului BookLand România, o organizație care reabilitează scoli din mediu rural dar are și activități pentru tinerii din lumea satelor românești.
"Suntem ca un fel de șoricei de biblioteca. Ne facem bine temele. Sunăm o grămadă de companii. Le convingem să doneze, să ne sponsorizeze cu bănuți. Sau cu materiale de construcții, sau cu mobilier, sau cu calculatoare, cu ce poate fiecare. Și uite așa am făcut 80 de școli în 4 ani. O muncă intensă, o muncă grea. Ne mândrim că n-am apelat la bani europeni. Datoria României este de 170 de miliarde de euro, astăzi. N-am fost niciodată atât de datori. Eu vreau să facem totul în România cu bani românești. Banii ăceștia românești au venit de la companiile românești, dar și de la companiile internaționale, multinaționale.
Cei 20% din impozitul pe profit l-au redirecționat înspre noi. Fiecare cât a putut. A prins cel mai bine, rugămintea noastră de ajutor, la cei care au legătură cu satul românesc. Oameni care au bunici acolo, oameni care au trăit la sat, oameni care au rudele, acolo. In general oamenii care înțeleg satul românesc și care iubesc tinerii și care înțeleg importanța educației. Pentru că la urma urmei, chiar nu suntem nimic fără educație, fără un bună ziua, fără un la mulți ani, fără un sărut mâna, fără mulțumesc. Toate acestea le înveți din primii ani și caracterul copiilor se formează în primii 7 ani de viață,. Noi vrem să avem contribuția aceasta. Ei să vină cu drag la școală.
Nu poți să vii cu drag, undeva unde ți-e frig, ai fum în sălile de clasă, îți bate vântul prin uși si geamuri, îți rupi coatele in niște băncuțe vechi, te împiedici în dușumelele rupte, dai cu capul de o ușă care se desprinde, nu ai calorifer, ai sobe care îți bagă fum în sala de clasă. Ai nevoie de condiții decente. Nu poți să ceri performanța unor copii azi, în condițiile în care poate învățau bunicii noștri. Vremurile s-au schimbat. Vrem nu vrem, trebuie să fim contemporani.