Produse tradiționale din gastronomia locală autentica, la Stoenești
In comuna argeșeană Stoenești, de pe Valea Dâmboviței, la Casa Tanti Maria are loc primul eveniment cultural, care precede Dragobetele și sărbătoarea Mărțișorului în Muscel.
Articol de Antena Satelor, 20 Februarie 2024, 18:34
La sezatoarea comunala participa toata suflarea satului, cu cantec, joc, voie buna, dar si cu preparate traditionale.
Maria Găncilă ofera retete interesante din gastronomia locală autentica, cu bucate făcute numai în casă.
Tanti Maria a reușit să acrediteze 21 de preparate cu denumirea de produs montan, cu care va participa in perioada urmatoare si la targurile din Capitala.
"Îi învățăm să gătească, să facă prăjituri, să facă un șerbet, chiar dacă este dulce, dar este dulcele copilăriei. Băieții o să-i punem să se întreaca la spart de lemne, pentru că sunt destul de mărișori și o să cântăm. Cred că o să fie o zi minunată. Miercuri, joi vom face plăcinte, prăjituri, pentru că avem un eveniment destul de frumos la Muzeu Satului, la București. Avem un stand acolo. De asemenea avem un stand și aici, la Muzeu Viticulturii de la Golești, pentru că într-adevăr sunt argeșancă și îmi place să fiu întotdeauna în zonele unde există cultură, unde există oameni, unde există tradiții. Sper că o să fie foarte frumos anul acesta, atât la Muzeul Viticulturii de la Golești, cu diverse evenimente pe care le organizăm aici, dar și la București, la standul Tati Maria.
In primul rând găsiți plăcinte foarte multe. Plăcintă facem cu brânză dulce, brânză sărată, mere, dovleac. De asemenea facem biscuiți, facem sărățele, nuci umplute. Aveam siropuri, avem dulceață, avem zacuscă, avem murăturile țărănești, murăturile cu oțet.
O gamă destul de variată 21 de produse, acreditate montan, adică avem duceața de cirese negre amare, cu cirese sălbatice. Avem dulceața de nuci, de zmeură, de afine, de mure și de asemenea. O varietate iarăși mare în ceea ce privesc ciupercile. Ciuperci murate cât și ciuperci în zacuscă. Ce facem noi foarte bun, eu zic că este ca o regină. Este vorba de zacusca de ardei cu miere și muștar, care pentru mine este ceva așa divin foarte bună dar și pentru cei care ajung să o guste."