Protest inedit la Penitenciarul Deva: Jumătate din paza închisorii se face cu deţinuţi
Aproximativ jumătate din paza Penitenciarului Deva este făcută de către deţinuţi, în foişoare, din cauza lipsei de personal operativ, deficitul de personal fiind una dintre revendicările formulate de angajaţii instituţiei de detenţie cu ocazia unui protest organizat, miercuri, în faţa sediului acesteia.
31 Mai 2023, 12:37
Schimbul de dimineaţă al penitenciarului nu a intrat în serviciu timp de patru ore, din cauza timpului de lucru depăşit, iar colegii lor au rămas pe secţii.
'Personalul a refuzat intrarea în serviciu. Asta înseamnă că nici măcar activităţile de plimbare, prezentare la instanţe sau programul de vizite cu deţinuţii nu s-au efectuat. Am ales ziua de astăzi (miercuri, n.r.) în care am blocat activitatea (...) iar dacă nu avem niciun răspuns din partea Guvernului, începând cu 24 iunie, când atingem fondul de timp maxim, vom înceta activităţile din penitenciar pe o perioadă nelimitată', a declarat preşedintele Sindicatului Independent 'Vulturul', de la Penitenciarul Deva, Nicolae Grosu, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, volumul de muncă pentru o lună de zile, adică 168 de ore, este atins de angajaţii penitenciarului la scurt timp după jumătatea acesteia, iar în timp se acumulează ore suplimentare care nu pot fi plătite.
'Dacă se acordă zile libere oamenilor, atunci se slăbeşte dispozitivul de pază. Este vorba de zeci de ore care trebuie recuperate, la Penitenciarul Deva. La un moment dat, pe întreg sistemul penitenciarelor se vorbea de un milion de ore suplimentare care nu mai pot fi recuperate', a precizat liderul sindical.
Pe de altă parte, sindicaliştii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de aplicarea Legii salarizării, afirmând că salariile lor nu au ajuns la nivelul maxim prevăzut pentru anul 2022.
Totodată, ei afirmă că modificarea condiţiilor de pensionare îi va detemina pe mulţi dintre angajaţii care îndeplinesc cerinţe actuale să plece din sistem.
Protestul de la Penitenciarul Deva a fost susţinut de 92,6% dintre angajaţii consultaţi de sindicate.
Si angajaţii Penitenciarului Bistriţa, membri ai Sindicatului naţional al poliţiştilor de penitenciare (SNPP), au declanşat, miercuri dimineaţa, un protest, cei din tura de dimineaţă refuzând să mai presteze ore suplimentare.
'Schimbul de tură, care trebuia să intre la 7,00, nu a mai intrat, suntem aici, în faţa Penitenciarului. Nu am mai intrat, pentru că am refuzat să prestăm ore suplimentare, pentru patru ore. Asta înseamnă că nu s-a făcut apelul şi că sistemul e blocat. Cei care au fost de noapte trebuie să stea în continuare. Protestăm până la ora 11,00. Este prima formă de protest, înainte de cel care o să fie la Bucureşti', a declarat liderul de sindicat Sergiu Pop.
Potrivit preşedintelui SNPP Bistriţa, 156 de angajaţi au semnat că nu sunt de acord să mai presteze ore suplimentare, iar numărul celor care nu au mai intrat în tura de dimineaţă este de aproximativ 40 de persoane.
Sindicaliştii doresc acordarea salariilor prevăzute în legea salarizării unitare, aplicarea legii privind pensiile militare fără modificări, actualizarea pensiilor militare, a normei de hrană şi a normei de grad, precum şi plata salariului de grad la valoarea actualizată integral.