Registrul de daune provocate de invazia rusă în Ucraina, semnat la summitul din Islanda
Şefii de state şi guverne din ţările membre ale Consiliului Europei, reuniţi la summitul din Islanda, au convenit astăzi mijloace pentru a face Rusia responsabilă pentru invadarea Ucrainei şi au anunţat un mecanism de urmărire a pierderilor şi daunelor cauzate de forţele Moscovei. Statele Unite, Japonia, Canada, în total 40 de ţări membre ale Consiliului Europei, dar şi toate ţările G7 de pe trei continente au semnat aşa-numitul registru de daune provocate de invazia rusă în Ucraina, ceea ce deschide calea cererilor de reparaţii, dar şi a urmăririi penale a Moscovei.
17 Mai 2023, 22:06
Prezent la summit, preşedintele Klaus Iohannis a salutat demersul şi a anunţat alăturarea României. Registrul de daune provocate de invazia rusă în Ucraina se doreşte a fi un prim pas în vederea cererilor de reparaţii adresate Moscovei pentru miile de victime şi distrugerile de miliarde de euro. Documentul a fost semnat până acum de aproximativ 40 de state membre, spunea secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, care a subliniat că se doreşte o justiţie centrată pe victime. La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, arăta ieri, într-o intervenţie video, că nu va exista o pace fiabilă fără justiţie, iar Kievul a salutat înfiinţarea acestui registru.
Şi preşedintele Klaus Iohannis declara că România sprijină pe deplin instituirea registrului de daune cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. ''Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise'', spunea Klaus Iohannis, care a subliniat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să rămână un punct central pe agenda Organizaţiei Consiliul Europei: „Am adoptat şi declaraţia de înfiinţare a unui registru al daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prin care reiterăm condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar concretizăm şi o contribuţie a Consiliului Europei la contracararea consecinţelor războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Acest registru constituie un prim pas pentru înfiinţarea unei structuri care să compenseze toate prejudiciile cauzate de război. Reafirmăm, astfel, angajamentul statelor participante faţă de importanţa realizării obiectivului aducerii în faţa justiţiei internaţionale a persoanelor responsabile pentru planificarea şi comiterea crimei de agresiune împotriva Ucrainei.”
Pe de altă parte, şeful statului, Klaus Iohannis, a reiterat angajamentul României faţă de sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a arătat că ţara noastră salută abordarea Consiliului Europei în ceea ce priveşte protecţia mediului şi schimbările climatice. ''Susţinem procesul lansat la Reykjavik privind eficientizarea activităţii organizaţiei cu privire la mediu'', a afirmat şeful statului, Klaus Iohannis.
RADOR