România salută faptul că Insula Şerpilor se află din nou în mâinile Ucrainei
România salută faptul că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor şi că aceasta se află din nou în mâinile Ucrainei, a declarat secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Simona Cojocaru.

03 Iulie 2022, 11:22
Declaraţia a fost făcută la Constanţa, la o masă rotundă consacrată problemelor de securitate din zona Mării Negre, organizată de Comisia Congresului Statelor Unite pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki). Şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat la această reuniune şi a dat asigurări că Alianţa va continua să susţină Ucraina şi că zona Mării Negre rămâne una strategică în contextul militar actual. Corespondentul RRA, Sorin Cealera, transmite de la Constanţa.
Discuţiile au vizat, în lumina noului concept strategic adoptat de NATO la Summitul de la Madrid, întărirea posturii de descurajare în flancul estic al Alianţei, sprijinul solid al membrilor Congresului Statelor Unite pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre şi interesul particular al acestora în aprobarea deciziilor legislative cu impact în prezenţa militară americană în Europa - totul în contextul războiului din Ucraina, unde chiar astăzi un atac cu rachete al Rusiei a lovit ţinte civile din Odesa, inclusiv un sanatoriu deţinut de Republica Moldova.
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu: „Noi am condamnat foarte ferm această nefericită situaţie creată de încă un atac împotriva civililor, nu face decât să reconfirme faptul că vorbim despre un război care este nu doar ilegal, dar este şi imoral. Suntem în contact permanent cu colegii noştri de la Chişinău. În măsura în care putem să ajutăm, o vom face.”
Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Simona Cojocaru: „Această Comisie Helsinki are loc într-un de o importanţă strategică uriaşă pentru flancul estic al NATO, pe ţărmul Mării Negre. Suntem foarte bucuroşi că Insula Şerpilor este din nou mâinile ucrainenilor, potrivit ultimelor informaţii. Suntem foarte îngrijoraţi aici, la Marea Neagră, de ameninţarea minelor marine. România, Bulgaria, Turcia fac eforturi pentru a monitoriza aceste pericole.”
Un punct important pe agenda discuţiilor a fost la apelul Ucrainei privind exportul de cereale şi eforturile României şi ale celorlalte state din regiunea Mării Negre de a-şi spori capacitatea de transport a mărfurilor, în condiţiile blocadei impuse porturilor ucrainene de către Federaţia Rusă.
RADOR
Foto: Pixabay