SUA cere vigilenţă din partea NATO în privinţa unor semne că Rusia ar putea folosi arma nucleară în Ucraina
SUA şi aliaţii săi din NATO trebuie să rămână atenţi cu privire la indicii că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea folosi o armă nucleară tactică într-o escaladare "gestionată" a războiului său din Ucraina, a declarat marţi numărul doi în Departamentul de Stat al SUA.
18 Aprilie 2023, 17:13
Wendy Sherman, secretarul de stat adjunct al SUA, a emis acest avertisment în cadrul sesiunii de deschidere a unei conferinţe anuale NATO privind controlul armelor, desfăşurate în America de Nord pentru prima dată de la înfiinţarea evenimentului, în 2004.
"Cu toţii am urmărit şi ne-am îngrijorat că Vladimir Putin ar folosi ceea ce el consideră a fi o armă nucleară tactică nestrategică sau va folosi un efect demonstrativ pentru a escalada, dar într-o escaladare gestionată a riscului", a spus Sherman. "Este foarte important să fim atenţi la acest lucru". Anunţul lui Putin din 25 martie, potrivit căruia Rusia se pregăteşte să staţioneze arme nucleare tactice în Belarus "este efortul său de a folosi această ameninţare într-un mod controlat", a spus Sherman. Armele nucleare tactice sunt concepute pentru câştiguri pe câmpul de luptă sau pentru a fi utilizate împotriva unor ţinte militare limitate. Putin neagă că ar avea vreo intenţie de a folosi arme nucleare în Ucraina, unde forţele sale de luni de zile sunt blocate în lupte aprige care au fost costisitoare pentru ambele părţi. Belarus, care împarte o graniţă cu Ucraina şi membrii NATO, Polonia, Lituania şi Letonia, a oferit o rampă de lansare pentru o parte a forţei ruse care a invadat Ucraina în februarie 2022, într-o încercare eşuată de a invada ţara.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a alăturat lui Sherman în deschiderea conferinţei, a numit planul lui Putin de a plasa arme nucleare tactice în Belarus ca fiind parte a unui model de ani de zile de "retorică nucleară periculoasă şi iresponsabilă", care s-a intensificat odată cu "brutalizarea Ucrainei". Alianţa, a spus Stoltenberg, "monitorizează foarte îndeaproape ceea ce fac ei (Rusia)". Sherman a spus că Statele Unite vor continua să "diminueze gradul de clasificare" a informaţiilor pentru a le împărtăşi cu ceilalţi 30 de membri ai NATO "pentru ca toată lumea să ştie... unde ne aflăm".
RADOR