Suma alocată de Guvern refugiaţilor ucrainenilor a scăzut de peste 16 ori
Suma alocată de Guvernul României familiilor din Ucraina a scăzut de 16,5 ori luna trecută faţă de aceeaşi lună a anului 2023, după ce s-au modificat condiţiile de acordare a sprijinului financiar pentru cetăţenii ucraineni refugiaţi pe teritoriul ţării noastre, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, citat de Agerpres.
23 Februarie 2024, 18:40
De la declanşarea războiului din Ucraina până în prezent, pentru găzduirea şi hrana persoanelor provenite din zona de conflict, ISU Delta a alocat primăriilor din judeţ 20.084.985,75 de lei, din care 8.174.512,79 de lei reprezintă suma acordată în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 368 din 26 aprilie 2023 care a schimbat condiţiile de susţinere a ucrainenilor.
'Suma alocată pentru decontarea cazării şi mesei persoanelor de origine ucraineană în luna ianuarie 2023 a fost de 1.688.480,96 lei. Suma solicitată pentru persoanele de origine ucraineană în luna ianuarie 2024 a fost de 102.200 lei', se specifică în adresa ISU Delta.
Guvernul a schimbat în luna aprilie a anului trecut modul de acordare a sprijinului financiar pentru cetăţenii ucraineni, aşa încât aceştia pot primi ajutor pe o perioadă determinată, doar dacă sunt angajaţi şi au copiii înscrişi într-o formă de învăţământ din România.
'Luna trecută, am primit banii pentru luna aprilie, dar sora mea pe noul program a primit banii ieri (joi - n.r.) pentru luna iulie. Alocarea sumelor care provin din fonduri europene merge destul de greu şi până când primim banii dăm din buzunarul nostru. Înţelegem că este o procedură mai greoaie, dar suntem mulţumiţi pentru orice ajutor financiar', a declarat Liliana Ivanova, din Ucraina, care de aproape doi ani stă în judeţul Tulcea.
Până în luna mai a anului trecut, persoanele din Ucraina primeau din partea statului român 20 de lei pe zi pentru mâncare şi 50 de lei pe zi pentru cazare, banii pentru cazare fiind viraţi direct la proprietarii locuinţelor în care ucrainenii stau cu chirie.
În momentul de faţă, banii alocaţi de Uniunea Europeană sunt viraţi direct în conturile beneficiarilor de către primării.
Datele furnizate de Instituţia Prefectului - judeţul Tulcea arată că, la data de 13 februarie 2024, din cele 893 de locuri de cazare disponibile pentru persoanele din Ucraina în 28 de spaţii din judeţ, dintre care 24 de spaţii private, doar şase locuri sunt ocupate, cinci dintre ele aflate într-o unitate din Cataloi.
Oficial, în judeţ, sunt înregistraţi 38 de ucraineni, cei mai mulţi dintre ei stând în chirie.