Zilele Vânătorilor Români, singurul eveniment de educație cinegetică și de conservare activă a faunei sălbatice, organizat în România
Pe 16 și 17 septembrie 2023, Federația Asociațiilor Vânătorești a organizat la Muzeul Satului din București, Zilele Vânătorilor Români, ediția a-II-a, singurul eveniment de cultură, tradiție și educație cinegetică și de conservare activă a faunei sălbatice organizat în România.
Articol de Antena Satelor, 18 Septembrie 2023, 17:21
În cadrul evenimentului, cei mici și cei mari au putut admira rase de căței de vânătoare, diferite păsări de pradă, inclusiv acvile maiestuoase, și au putut participa la manifestări unice în țară precum "Concursul Național de tir cu arcul dedicat femeilor vânător" și realizarea celui mai mare gulaș vânătoresc din țară.
Zilele Vânătorilor Români reprezintă sărbătoarea tradițională a breslei vânătorilor care, an de an, reunește publicul larg și vânătorii în jurul valorilor care fac această activitate actuală și în prezent.
Cât de necesară și justificată este vânătoarea a explicat Dinu Leonaș - de la Serviciul Cinegetică din cadrul R.N.P. Romsilva.
"Această manifestare în primul rând promovează protecția cinegetică și cultura cinegetică pentru că, dincolo de ideea de vânătoare și termenul de vânătoare, există ideea de a îngriji vânatul, de a-l proteja, ocroti. Intervențiile de cele mai multe ori pe care le fac vânătorii într-o populație de faună sunt și ar trebui să fie strict în interesul populației de faună. Pentru că, din punct de vedere numeric și aici deja am ajuns la ceva probleme pe care le simțim cu toții cu urșii, cu lupii, cu șacalii. Singura modalitate prin care aceste populații pot fi reglate este prin vânătoare. Este singura modalitate oficială. Deci cinegetică nu înseamnă numai momentul, fracțiunea de secundă în care vânătorul recoltează vânatul, ci înseamnă ani pentru ca un cerb să ajungă la dimensiunile și punctul în care este necesar să fie extras din populație. Pentru că orice organism viu are o curbă ascendentă, are o zonă de platou și în final apare declinul, moment în care selecția pe care trebuie să o facă un vânător, adevărat cinegetician presupune scoaterea exemplarului respectiv din populație pentru a-i da o valoare".
Invitații au abordat teme precum numărul urșilor din România, motivele care îi determină să apară tot mai des în zonele populate și care sunt soluțiile pentru a avea o populație de urși sănătoasă și calibrată pe spațiul pe care îl are la dispoziție țara noastră.