Ziua Armatei României, sărbătorită de Forţele Navale Române
Ziua Armatei României reprezintă un moment de înaltă preţuire şi omagiu adus ostaşilor români care au luptat pentru independenţa şi integritatea teritorială a statului român, iar pentru a îi cinsti eroi şi pentru a marca această zi de sărbătoare şi recunoştinţă, militarii din Forţele Navale Române participă miercuri, 25 octombrie, la ceremonii militare şi religioase, organizate în garnizoanele Bucureşti, Constanţa, Brăila, Mangalia, Tulcea şi Babadag.
Articol de Simona Lazăr, 24 Octombrie 2023, 21:51
La Bucureşti, reprezentanţi ai Statului Major al Forţelor Navale vor fi prezenţi, începând cu ora 10.00, la ceremoniile militare organizate la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, şi de la ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I".
În Constanţa, marinarii militari vor marca Ziua Armatei României la "Monumentul Victoriei" din Parcul Arheologic, la ora 10.00, unde va avea loc o ceremonie militară şi religioasă, iar de la ora 19.00, militarii Forţelor Navale Române se vor retrage cu torţe pe traseul Bulevardul Tomis - Sala Sportului - Strada Traian - Parcul Arheologic - Monumentul Victoriei.
La Brăila, militarii Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" vor participa la ceremonia militară şi religioasă care se va desfăşura la "Ansamblul Comemorativ al Eroilor Neamului", în intervalul orar 10.00-11.00.
În Tulcea, marinarii militari vor fi prezenţi, la ora 10.00, la "Monumentul Independenţei", iar, la Babadag, infanteriştii marini vor organiza o prezentare de armament şi tehnică militară militară specifică, începând cu ora 09.00, la "Monumentul Eroilor", unde, începând cu ora 09.30, se va desfăşura şi ceremonia militară şi religioasă dedicată Zilei Armatei României.
***
Izvoarele istorice atestă faptul că, la data de 25 octombrie 1944, după lupte grele şi cu preţul vieţii a 50.000 de soldaţi, oraşul Carei a fost eliberat de sub ocupaţie străină. Victoria a fost posibilă în urma unei intense ofensive pentru eliberarea nord-vestului României, prin obţinerea de victorii succesive la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea şi Satu-Mare.
Pentru omagierea acestor victorii şi a eroilor căzuţi de-a lungul timpului, ziua de 25 octombrie a fost proclamată "Ziua Armatei României", prin Decretul nr. 381 din data de 1 octombrie 1959, pentru declararea zilei de 25 octombrie ca "Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române"
RADOR