Mediul rural devine tot mai căutat de cei care își doresc o viață liniștită
Oamenii vor medii mai sigure, mai curate și mai verzi, atât în zonele urbane cât și mai ales în mediul rural. De asemenea, aceștia caută locuințe sustenabile în comunități accesibile și liniștite.
Articol de Claudia Ruse, 05 Mai 2023, 16:40
Specialistii considera ca spațiul disponibil, natura și comunitățile durabile contează tot mai mult în decizia de a construi sau a alege o locuință într-o anumită zonă, iar domenii precum arhitectura și construcțile au sarcina să creeze clădiri mai inteligente, mai eficiente și construite astfel încât să diminueze impactul asupra mediului.
Zonele rurale reprezinta o alternative pentru locuitorii din mediul urban, dar pentru ca aceasta tendinta sa devina un fenomen trebuie ca autoritatile locale trebuie să asigure o infrastructură similară cu cea din mediul urban, rețele de apa, canalizare și si acces la servicii medicale, educationale, a declarat arhitectul Lorin Niculae, profesor la Universitatea “Ioan Mincu” din Bucuresti, pentru Antena Satelor.
Mecanismul în baza căruia foarte mulți dintre cetățeni se orientează acum catre comunitatile rurale se bazează pe o serie de factori, printre care cel mai important este finalul sau eșecul unui mesaj care durează de cel puțin 20-30 de ani, a explicat arhitectul Lorin Niculae.
“Această narațiune era aceea: veniți la oraș, că orașul are grijă de voi și orașul vă distrează. Și în oraș aveți ce face, spre deosebire de sat, unde vă veți plictisi.
Schimbul pe care îl propunea această narațiune era acela că îți vei cumpăra un apartament foarte mic în oraș, pentru că nu ai nevoie de el decât cand dormi.
În rest, se ocupă orașul de tot, îți oferă divertisment, îți oferă teatru, îți oferă film, îți oferă școală, îți oferă parc, îți oferă natură, îți oferă toate lucrurile acestea.
Și o tendință printre arhitecți și designeri până în urmă cu 3-4 ani era să demonstreze cum poți să trăiești cât se poate de fericit într-un apartament de 20m², apoi într-un apartament de 15m², cu tot cu familie.
Aceasta etapa s-a încheiat destul de brusc și foarte abrupt, în momentul în care orașul a fost închis pentru cetățeni, cu tot cu parcuri, teatre și magazine.
E vorba de perioada pandemiei și de perioada lockdown-urilor. Ei bine, în momentul acela s-a văzut foarte clar o discrepanță și anume discrepanța dintre viața la țară și viața la oraș.”
Lorin Niculae considera ca pandemia a fost un moment de declic, în care oamenii au înțeles un lucru important pe care aveau tendința să-l uite de fapt.
“Matricea vieții de oraș s-a stricat și a fost la un moment dat redusă la un soi de detenție forțată, in timp ce la țară lucrul acesta nu s-a întâmplat și atunci a fost normal să existe această orientare către un mediu care îți oferă un stil de viață care a fost probat timp de milenii ca fiind bun și ca fiind dătător de viață și de speranță.
Și să poți să simți aerul și vântul și să poți să intrii în comuniune cu animale, cu vecinii, este esențial pentru un confort psihologic al omului contemporan“, completeaza arhitectul Lorin Niculae.
Acesta considera ca pandemia a fost un moment de declic în care oamenii au înțeles un lucru important pe care aveau tendința să-l uite de fapt.
Cei care locuiau la tara și-au continuat viața mai mult sau mai puțin așa cum era, în matricea sa normală, ancestrală cu care s-au obișnuit și care este verificată de mii de ani că este bună și că funcționează bucurandu se de gospodăria, de livada sau grădina.
In acest moment, satul reprezintă cufărul acela din podul casei la care n-ai umblat de pe timpul lui bunicu si este cam prăfuit și cam uzat, dar când în sfârșit îl deschizi, găsești acolo o mare comoară și e foarte important atunci când descoperi o comoară să știi ce să faci cu ea ca să nu o risipește.