Porţile de protecţie împotriva inundaţiilor au salvat Veneţia de un val mareic excepţional
Oraşul Veneţia din nordul Italiei a evitat la limită o inundaţie luni seară, graţie activării sistemului său de apărare Mose, informează DPA.
Articol de Simona Lazăr, 31 Octombrie 2023, 12:53
Apa de la barajul sudic al insulei-barieră Lido a ajuns la 154 centimetri peste nivelul normal în noaptea de luni spre marţi, potrivit datelor municipale.
Faimoasa Piaţă San Marco din Veneţia este inundată atunci când nivelul apei ajunge la 80 de centimetri peste nivelul normal, conform Primăriei locale.
Sistemul Mose constă în 78 de porţi galbene instalate la patru intrări în laguna italiană şi care sunt în funcţiune din 2020.
Când ploile şi furtunile cauzează creşterea nivelului apei, mai ales în timpul toamnei, Veneţia îşi ridică barierele, evitând pătrunderea mareelor înalte în acest oraş inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Mareele şi apa de mare pot cauza deteriorări importante la nivelul clădirilor.
Cel mai înalt nivel al apei - 194 de centimetri - a fost înregistrat în 1996.
Nivelul mare al apei de luni seară a fost atribuit vânturilor puternice sirocco.
Imaginile live transmise marţi dimineaţă din popularul oraş turistic prezentau oameni care mergeau pe jos şi traversau Piaţa San Marco în condiţii normale.
Cea mai recentă situaţie majoră de 'Acqua Alta' ('Maree înaltă') a avut loc în noiembrie 2022, când nivelul apei a ajuns la aproximativ 170 de centimetri peste nivelul normal. Un eveniment de tip 'Acqua Alta' apare atunci când nivelul Mării Adriatice creşte cu peste 90 de centimetri.
AGERPRES