Medicii veterinari fac apel pentru controlul trichinelozei la porcii sacrificați în gospodării
Medicii veterinari atrag atenţia asupra necesităţii realizării examenului trichineloscopic în cazul porcilor sacrificaţi în gospodărie, pentru a înlătura pericolul unor afecţiuni foarte grave.
14 Noiembrie 2024, 15:36
Şeful Serviciului Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Răzvan Chioran, a precizat, joi, în cadrul întâlnirii lunare a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, că în Sălaj există deja un caz al unei familii ce are trichineloză, după ce a consumat carne de la un porc din gospodărie, sacrificat în luna septembrie, carnea infestată ajungând şi în alte localităţi, precum Satu Mare şi Baia Mare, informeaza Agerpres.
Răzvan Chioran a subliniat faptul că analizele pentru porcii sacrificaţi pot fi realizate de medicii care există în fiecare comună din judeţ, pentru a evita îmbolnăviri foarte grave.
'Perioada de incubaţie este cam de 20-21 de zile. Acest parazit, Trichinella, este foarte periculos şi vă spun şi de ce: trece prin intestinul subţire, perforează şi ajunge în muşchi şi mai ales în muşchiul inimii. Acest parazit este foarte perfid. Se încapsulează şi intră în muşchiul inimii. Nici congelarea clasică, la -18 grade, nu distruge parazitul. De aceea, cea mai sigură metodă este examenul trichineloscopic', a precizat sursa citată.
În acest context, medicul veterinar a făcut un apel la efectuarea examenului trichineloscopic în cazul tuturor porcilor sacrificaţi în această perioadă.