COVID-19: OMS a redenumit toate variantele
Nu mai numiți variantele: engleză, braziliană sau indiană! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a redenumit tulpinile SARS CoV-2, pentru a pune capăt stigmatului din țările în care au fost identificate. Descoperă noile lor nume ...
31 Mai 2021, 14:33
COVID-19: OMS redenumește toate variantele
B.1.1.7, B.1.351, P.1 sau B.1.617 ... numele științifice ale variantelor coronavirusului sunt departe de a fi ușor de reținut. Mass-media, precum și publicul au luat rapid obiceiul de a le da porecle în legătură cu locurile în care aceste tulpini au fost observate pentru prima dată. OMS a decis să simplifice lucrurile dându-le nume noi. Descoperă-le în prezentarea noastră de diapozitive.
Variante: nume „ușor de pronunțat” care evită stigmatul
Într-o declarație publicată la 31 mai 2021, OMS a anunțat că a atribuit nume noi „simple, ușor de spus și de reținut pentru principalele variante ale SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru COVID-19, folosind litere ale Alfabet grecesc ”.
Ea speră că această inițiativă va evita, de asemenea, stigmatul și discriminarea împotriva țărilor ale căror nume au fost folosite ca porecle. Astfel, instituția internațională a redenumit toate variantele de interes sau considerate a fi de mare îngrijorare, adică aproape 10 mutații.
Deși noile nume sunt mai ușor de reținut, ele nu vor înlocui calificările științifice existente (de exemplu, cele atribuite de GISAID, Nextstrain și Pango). Ele furnizează informații științifice importante experților și vor continua să fie utilizate în cercetare. Cu toate acestea, organizația încurajează autoritățile naționale și mass-media să adopte noile nume atribuite.
Covid: variantele care îngrijorează
Mai multe studii științifice au arătat că SARS-CoV-2 muta în medie la fiecare 15 zile. Nimic de care să vă faceți griji: toți virușii suferă modificări pe măsură ce materialul lor genetic se reproduce. De cele mai multe ori aceste modificări nu au impact asupra bolii. Dar, în unele cazuri, pot face virușii mai periculoși pentru oameni. Variantele covid-19 considerate a fi îngrijorătoare se dovedesc a fi mai contagioase, de exemplu.
Varianta engleză devine Alpha - Varianta B.1.1.7, poreclită varianta engleză, a fost redenumită Alpha de către OMS.
Renumita variantă sud-africană Beta - B.1.351, identificată în Africa de Sud și, prin urmare, poreclită varianta sud-africană, va fi numită acum Beta.
Varianta braziliană devine Gamma - Varianta P.1, cea mai comună mutație din Brazilia, a fost redenumită Gamma.
Varianta indiană devine Delta și Kappa - Varianta B.1.617, care face ravagii în India, are două forme distincte. Cea mai virulentă tulpină B.1.617.2 devine Delta; A doua tulpină indiană, numită de oamenii de știință B.1.617.1, se numește Kappa.
Varianta California devine Epsilon - Varianta California, identificată ca variantă de interes de către OMS și cunoscută științific ca B.1.427 / B.1.429, a fost redenumită Epsilon.
Varianta P.2 este redenumită Zeta - Varianta P.2, observată și în Brazilia, a fost redenumită Zeta de către OMS.
B.1.525 a fost numit Eta - B.1.525, detectat în mai multe țări și, de asemenea, monitorizat de OMS, a fost numit Eta.
P.3 a fost numit Theta - P.3, identificat în Filipine în ianuarie 2021 și monitorizat de OMS, se numește Theta.
B.1.526 se numește Iota - B.1.526, identificat în SUA în noiembrie 2020 și monitorizat de OMS, se numește Iota.
Foto: Pixabay