Diplomă specială, decernată jurnalistei Simona Popescu
Palatul Patriarhiei din Bucureşti a găzduit joi seară, Gala „100 de ani în presa românească”, în cadrul căreia Simona Popescu, poet și jurnalist la Radio România Antena Satelor, a primit diploma de onoare pentru realizarea emisiunii „Departe de acasă”.
21 Decembrie 2018, 15:25
Diploma i-a fost decernată „pentru puntea creată prin gând și prin faptă între România lui 1918 și România anului 2018”.
”Sunt onorată pentru această distincție pe care o dedic tuturor ascultătorilor emisiunii <>. Le mulțumesc colegilor mei de la Radio România Antena Satelor care, cu o pasiune de nestăvilit, promovează zilnic, muzica, obiceiurile și tradițiile noastre populare.
Emisiunea este o punte de legătură sufletească între românii de acasă și cei aflați vremelnic departe de acasă”, a declarat Simona Popescu.
Un centenar de presă românească a fost sărbătorit, joi, în cadrul unei gale, la Palatul Patriarhiei, eveniment în cadrul căruia preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, Eugen Simion, a afirmat că jurnalismul are „un rol moral şi un rol naţional".
„În momentul de faţă, cred eu, media în general are un rol esenţial. Eu cred că în epoca globalismului are un rol etic extraordinar, un rol moral şi un rol naţional, dacă vorbim de identitate, media în primul rând este chemată să apere”, a evidenţiat academicianul rolul etic al jurnalismului.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a vorbit de asemenea despre jurnalism, afirmând că presa este o putere importantă în stat: „Felicit presa. Nu mi-e teamă de presă, zic eu, ca să îmi fac curaj în faţa dumneavoastră. Cred că este o putere importantă în stat. În statul român trebuie să încurajăm presa să ne apere de abuzul de putere şi cred că acest lucru este foarte important şi sigur să ne ajute să îndreptăm acolo unde lucrurile nu merg tocmai bine”.
Evenimentul de la Palatul Patriarhiei, realizat cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a onorat memoria tuturor celor care s-au jertfit pentru poporul român, a celor care au luptat împotriva cenzurii, a celor care au realizat Unirea, a celor 100 de ani de presă despre România şi români, oriunde s-ar afla ei.
În cadrul galei a fost prezentat în premieră filmul documentar “Marea Unire şi presa vremii”, realizator Cristina Liberis, producator: Raico Cornea, vicepresedinte Uniunea Jurnalistilor Minoritatilor Etnice, film realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Nationale. Documentarul tratează perioada premergătoare înfăptuirii Marii Uniri, mediatizarea actului Unirii, precum și ecourile și reacțiile din presa de limba română și din presa străină legate de Marea Unire.
La Gală au participat urmaşii marilor gazetari de acum 100 de ani, ai celor care au făcut presă în timpul celui de-al doilea război mondial, ai celor care au ajuns în închisorile comuniste sau la Canal, ai celor care au dat viaţă televiziunii, cei care au trăit momentul 1989 şi mai ales post-1989, membri ai Academiei Române, membri ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, istorici, jurnalişti de limbă română din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, jurnalişti de limbă română din Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, Israel, reprezentanţi ai Uniunii Jurnaliştilor din România, jurnalişti ai minorităţilor etnice, studenţi ai Facultăţilor de Jurnalism şi Comunicare, cercetaşi.
Prezentatorii Galei au fost Ana Iorga, jurnalist și Filip Iorga, istoric. Partenerii Galei „100 de ani în presa romanească” au fost Academia Română şi Trinitas TV, evenimentul fiind organizat de PSNews, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.