Drum bun în lumină, Ion Dan Voicu!
De aproape un sfert de veac, era una dintre vocile emblematice ale postului de radio Antena Satelor. Din 1997, Ion Dan Voicu (n. 1 decembrie 1951 – d. 9 mai 2021) a fost mai mult decât „reporterul Dobrogei”, vocea lui cucerind lumea satului românesc, dintr-o graniță în alta a țării.
10 Mai 2021, 15:50
Primii săi fani au fost vilegiaturiștii de la malul mării și locuitorii din sud-estul țării – între 1990 și 1996, Ion Dan Voicu a fost realizator de emisiuni radiofonice la Radio Constanța. Absolvent al Facultății de Jurnalism din București, avea vocația acestei profesii speciale. Știa să asculte, la fel de mult, la fel de bine precum știa să dea mai departe poveștile pe care le aduna și, odată cu intrarea sa în echipa Antenei Satelor, poveștile mării, ale Deltei și ale satului dobrogean s-au făcut auzite, datorită lui.
Mii de emisiuni, zeci de mii de transmisiuni live, interviuri și reportaje – excelând în tematica agrară și rurală – aceasta este „zestrea” pe care o lasă ascultătorilor și colegilor săi, care-i vor purta, de bună seamă, o pioasă și plină de recunoștință amintire. A organizat și derulat campania națională „Cadastrul pe înțelesul tuturor”, cu un impact decisiv în urgentarea cadastrării terenurilor agricole. A organizat și prezentat numeroase festivaluri de muzică populară pentru tinerii interpreți, a descoperit și a ajutat pe mulți copii și tineri talentați să își înceapă o carieră muzicală. A fost un om de o rară generozitate, un liant al echipei și un mare iubitor al satului românesc!
Dar Ion Dan Voicu a fost nu doar omul cuvântului rostit, ci și un excelent mânuitor al condeiului. Redactor șef și fondator al revistei „Agora” (2000-2021) și colaborator al multor publicații dobrogene și naționale, a realizat interviuri și reportaje care vor rămâne săpate cu literă de plumb în coala albă a hârtiei. Și, poate nu mulți știu asta, numele lui se regăsește și pe copertele a cinci cărți – de proză și de reportaje. Unul dintre aceste volume, la care îl aflăm co-autor, „spune” povestea leproșilor de la Tichilești, cu dramatism și compasiune creionând destinele ultimilor „locatari” dintr-una dintre ultimele leprozerii din Europa.
Duminică, 9 mai, chiar în ultima zi a Săptămânii Luminate, în anul când urma să împlinească 70 de ani, Ion Dan Voicu a plecat... în Lumină. Fie-i drumul lin și amintirea mereu frumoasă!
Cei care vor să-l însoțească pe ultimul drum, la Constanța, pot participa la slujba de înmormântare, care va avea loc la Intrarea în Biserica Maicii Domnului, marți, 11 mai, ora 13:00, de unde se va pleca spre Cimitirul Municipal din Constanța.
Dumnezeu să-l ridice la dreapta Lui!