Fântâni secate, apă cărată cu butoaiele din râuri
Un adevărat blestem, cel al secetei, loveşte tot mai crunt, de la zi la zi, o mare parte din zona de podiş a judeţului Suceava. Fântâni care au secat, oameni care cară apă cu butoaiele din râuri, şi ele la cote minime, aproape de cele istorice, păşuni pârjolite, aceasta este imaginea de coşmar din satele sucevene.
27 August 2015, 05:23
Efectul imediat este că oamenii nu mai au hrană pentru animale, cu atât mai mult pe termen lung, astfel că au început deja să le dea la abator pe preţuri de nimic.
O zonă de vad a râului Suceava a devenit sursă de apă pentru oamenii din mai multe sate
Ne-am deplasat ieri în mai multe sate din zona Udeşti-Liteni. Prima oprire a fost în satul Ruşii Mănăstioara, din comuna Udeşti. De câteva săptămâni, o zonă de văd a râului Suceava a devenit sursă de apă pentru oamenii din satele din jur. Cum multe fântâni au secat, oamenii cară apă în butoaie, cu căruţele sau cu maşinile.
L-am găsit la Ruşii Mănăstioara pe nea Marin, un bătrân în vârstă de 85 de ani. La volanul unei Dacii, la care a ataşat o remorcă, a mers la râul Suceava după apă, pe care să o dea la vaca şi viţelul din bătătură. Din păcate, ieri, bătrânul a avut ghinion.
Nu a putut ajunge până la apă din cauză că roţile maşinii s-au împotmolit. Bătrânul, însoţit de soţia sa, în vârstă de 80 de ani, s-a întors acasă fără apă.
„Am două fântâni, în una mai e un pic de apă, iar în cealaltă nu mai e deloc. Aşa e în tot satul, nu este apă, iar lumea vine cu tractoare, cu cisterne, şi ia apă din râul Suceava”, ne-a spus bătrânul. Deşi are 85 de ani, bărbatul este încă în putere şi speră să nu fie nevoit să-şi vândă vaca.
„Nu mai este apă nici pentru animale, nici pentru straturi, pentru nimic... tăt se usucă... Oamenii au început să vândă animalele, că nu le pot ţine flămânde. Eu sper să mai adun câte ceva şi să ajung cu ele în primăvară”.
Animalele se înghesuie să bea apă de unde mai pot
Crescătorii mai mari de animale sunt şi ei la limita dezastrului. În satul Udeşti l-am găsit pe Gică Pop, un bărbat care are o fermă de 130 de capre. Bărbatul s-a întors din străinătate, unde a muncit timp de mai mulţi ani, iar de patru ani s-a apucat de crescut capre.
Când trage linie spune că nu a meritat, iar seceta din acest an e încă o povară pe umerii săi.